Prajitura cu foi caramel


Reteta de la Maria Udrea

INGREDIENTE

Pentru 3 foi(tava 27/39 cm)
2 oua
15 linguri zahar
15 linguri apa
10 linguri ulei
sare
1 lingurita bicarbonat de sodiu(rasa)
1/2 plic praf de copt
1 lingurita otet
750-800 gr faina
Pentru crema:
4 galbenusuri
1200 ml lapte
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 lingurite esenta de vanilie
12 linguri faina
250 gr mascarpone
In plus:
400 gr gem de prune acrisor
zahar cu aroma de vanilie pentru pudrat
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute
MOD DE PREPARARE:
Pentru foi, punem zaharul, intr-un vas cu pereti dubli, la 
caramelizat.
Amestecam frecvent in el sa nu se arda si sa devina amar.
Punem si apa la incalzit.
Cand zaharul s-a topit, adaugam apa si amestecam bine, avand 
grija sa nu ne arda vaporii fierbinti.
Eu folosesc o lingura cu coada mai lunga.
Lasam vasul pe foc pana cand se topeste tot zaharul care intre 
timp se solidifica si ma enerveaza pe mine. :)))
Am incercat si cu apa rece si cu apa calda, tot se solidifica o 
parte din zahar.
Apoi dam siropul de zahar ars la rece.
Ouale le mixam impreuna cu un varf cutit sare, apoi adaugam 
uleiul si siropul de zahar ars si omogenizam bine totul.
Intr-o cescuta punem bicarbonatul si praful de copt si turnam 
peste ele o lingura de otet.
Amestecam pana se dilueaza si turnam amestecul peste 
ingredientele din vas.
Incepem sa incorporam faina, putin cate putin, amestecand aluatul 
mai intai in vas, apoi il rasturnam pe masa de lucru infainata.
Ne oprim din a adaugam faina atunci cand aluatul devine compact 
si va fi usor, foarte usor lipicios.
Atentie! Nu punem faina pana se intareste aluatul prea rau si sa 
nu mai fie lipicios, vom avea probleme cu el la intinderea 
foilor. Trebuie sa fie usor moale.
Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, timp in care el se mai 
intareste si o sa vedeti ca nu va mai fi lipicios.
Impartim aluatul in trei parti, pe care le intindem in foi, pe 
masa unsa cu putin ulei, sau infainata. Eu mai repede o ung si ma 
ajuta mult la intinsul foii.
Transferam foile pe dosul tavii, rulandu-le pe sucitorul de 
aluaturi si le coacem cate 3-5 minute la 180 de grade.
Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si 
putina sare, pana devin cremoase, apoi adaugam treptat faina si 
cate putin lapte rece pana obtinem o compozitie omogena.
Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam, treptat si 
fierbinte, peste restul ingredientelor.
Punem vasul la foc mediu si amestecam in el continuu pana obtinem 
o crema groasa, aproape ca budinca.
Lasam crema sa se raceasca bine, apoi o vom mixa impreuna cu 
mascarponele, esenta si zaharul vanilat.
Asezam o foaie in tava, o ungem cu gem acrisor si intindem peste 
ea jumatate din crema.
Acoperim cu  a doua foaie si presam usor, apoi o ungem cu gem si 
intindem restul de crema.
Adaugam si ultima foaie, acoperim tava cu folie si punem o 
greutate deasupra.
Portionam a doua zi, de preferinta.
Marginile le putem decupa in cateva ore ca sa ne satisfacem 
pofta. :D
Ornam prajitura cu zahar, eu am mers pe aroma de vanilie ca ne 
place.
Pofta buna!
Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu