Cremsnit cu aluat de casa


Reteta de la Maria Udrea
Reteta aceasta de foietaj o am de peste 20 de ani, m-a cucerit de prima data cand am facut-o si o fac deseori, chiar daca intre timp am descoperit retete mult mai simple ca mod de preparare.
Retetele de foietaj se fac de obicei fara ingrediente pentru cresterea aluatului, sau pentru fragezirea acestuia, dar eu mai pun din cand in cand putin bicarbonat, atunci cand vreau sa portionez prajitura intr-un timp mult mai scurt decat ar prevedea reteta.
Imi place foarte mult, la acest foietaj, atat textura cat si gustul, e ceva intre foaie coapta pe dosul tavii si foietajul clasic.

INGREDIENTE:

Aluat (pentru o tava de 34/44 cm):
300 gr unt(65% - Pilos)
8 linguri ulei
12 linguri apa
2 galbenusuri
1 varf cutit sare
faina cat cuprinde
1 varf cutit bicarbonat de sodiu
1 lingurita otet(sau zeama de lamaie)

Pentru crema:

4 galbenusuri
6 linguri zahar
1 varf cutit sare
1 l lapte
12 linguri faina
200 gr unt
2 lingurite esenta de lamaie
2 lingurite zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE:

Punem untul intr-un vas si il topim la foc mic, apoi dam deoparte, intr-un alt vas, jumatate din cantitate, iar peste cantitatea de pe foc adaugam uleiul si lasasam sa dea in clocot, apoi adaugam 2 maini de faina.
Amestecam energic sa se omogenizeze bine faina, care isi va mari volumul si dam vasul deoparte de pe foc.Va rezulta o compozitie ca o ciulama, usor fluida.Frecam galbenusurile cu putina sare, apoi le diluam, treptat, cu apa si le amestecam cu restul de unt usor racit.
Dizolvam bicarbonatul in otet si il adaugam la celelalte ingrediente, apoi incepem sa incoropram treptat faina. 
Amestecam aluatul intai in vas, pana se ingroasa, apoi il rasturnam pe masa infainata si il framantam, presarand treptat faina peste el, pana cand obtinem un aluat nelipicios si usor elastic.
Am atasat o poza cu aluatul usor rupt, pentru a se vedea consistenta acestuia.
Nu voi indica o cantitate fixa de faina, pentru ca depinde de tipul acesteia, eu folosind mai mult faina macinata la tara, niciodata nu s-a potrivit cantitatea pe care o citeam la diverse retete, mai ales la aluaturi framantate.
Si in plus, m-am cam saturat de comentariile in care mi se spune, ba ca a fost prea putina faina, ba prea multa.
Cu aproximatie va spun ca mie mi-a intrat cam 750 gr faina. Aluatul il intindem, cu ajutorul sucitorului, in foaie subtire, cam cat muchia groasa a lamei de cutit, iar peste jumatate din el intindem jumatate din ciulama.
Pliem cealalta jumatate de aluat, neunsa, peste cea cu ciulama, o presam usor, apoi intindem iar jumatate din ciulamaua ramasa, peste jumatate din aluat, pliem iar si tot asa pana cand terminam 
ciulamaua si cat ne permite aluatul sa-l pliem.
In timpul acestei proceduri, mai tragem de aluat pe la colturi, ca se va mai intinde usor. Acoperim aluatul astfel impachetat, cu o folie si il dam la frigider cateva ore pana cand se va intari ciulamaua din interior.
Impartim aluatul in doua parti, nu chiar egale si coacem fiecare parte intinsa pe dosul tavii, pentru 30-35 de minute la 180 de grade, sau pana cand se vor rumeni frumos deasupra(depinde de cuptorul fiecaruia).
Partea mai mica de aluat, destinata pentru a fi asezata deasupra, o coacem mai mult, pentru ca o vom sfarama.
Pentru crema, amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul, sarea si putin lapte rece, adaugam faina si omogenizam apoi adaugam, treptat, restul de lapte fierbinte, amestecand continuu.
Punem vasul pe foc mediu si amestecam in crema continuu, pana cand aceasta se va ingrosa ca o budinca. Dam vasul la o parte de pe foc si adaugam imediat untul taiat in bucatele. Adaugam esenta si zeama de lamaie si amestecam energic pana cand untul se topeste si se omogenizeaza bine crema.
Asezam foaia de aluat(cea mare) in tava, turnam crema fierbinte peste ea, iar deasupra cremei sfaramam cealalta foaie si o presam usor peste crema. Acoperim tava si o dam la rece cateva ore, dupa care putem portiona prajitura.
Deasupra presaram zahar pudra. Eu am pus din cel cu aroma de vanilie.

Spor si pofta buna!
Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu