Tort cu caramel sarat si ciocolata


Reteta de la Alina Vicu   
Ingrediente:
Blat:
4 oua medii (M)
125 g zahar
60 g faina de grau
40 g cacao
un praf sare
Ganache ciocolata:
150 g ciocolata amaruie (55% cacao)
50 g ciocolata cu lapte
200 g smantana lichida (30% grasime, Pilos)
Crema caramel
400 g smantana lichida (30% grasime, Pilos)
120 g caramel sarat
20 g smantana fina si cremoasa (20% grasime, Pilos)
Pentru asamblat:
180 g caramel sarat
3 rondele de orez expandat (~30g)
Decor:
50 g ciocolata razuita
Pt insiropat:
60 g caramel sarat
80 ml apa plata

Cum procedezi:
Nota: Ouale si caramelul trebuie sa aiba temperatura mediului ambiant.
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza pana cand spuma formata devine ferma, iar zaharul este complet dizolvat.
4. Inglobeaza galbenusurile (toate deodata) in albusuri cu ajutorul mixerului.
5. Amesteca faina cu cacaoa si cerne amestecul (in 2-3 transe) in compozitia de la pasul 4, cu ajutorul unei spatule, cu miscari fine, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava (17cm diametru) tapetata cu hartie de copt, si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
7. Dupa ce blatul s-a copt, scoate tava din cuptor, lasa-l sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta) si apoi taie-l in 4 felii.
Ganache ciocolata:
1. Pune ciocolata rupta in bucati, la topit impreuna cu 150 g smantana lichida pe foc mic.
2. Amesteca mereu, iar cand ciocolata s-a topit si compozitia e omogena, opreste focul, adauga restul de smantana lichida si amesteca energic.
3. Lasa compozitia sa se raceasca putin, dar ai grija sa ramana tot fluida ca sa o poti intrebuinta la asamblat.
Crema de caramel:
1. Mixeaza smantana lichida pana cand creste in volum si devine aerata.
2. Adauga caramelul si smantana in frisca si mixeaza pana la incorporare.
Asamblare:
Pune o felie de blat pe un platou, insiropeaza felia, pune crema de caramel intr-un pos si spriteaza pe felie un strat de crema, iar pe margine mai spriteaza un rand,ca sa se inalte putin. Pune in mijloc 2 linguri de caramel,sfarama o rondea de orez expandat si pune-o deasupra caramelului, acopera apoi orezul expandat cu 3-4 linguri ganache de ciocolata, pune urmatoarea felie si continua insiropat, crema de caramel, caramel, orez expandat si ganache de ciocolata pana cand termni feliile. La final orneaza ultima felie cu crema de caramel si ciocolata razuita.

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu