Focaccia de casa italiana


Reteta de la Margareta Cismasiu
Focaccia este un preparat specific Italiei ce consta din aluat de paine intins in foaie subtire.De obicei se asezoneaza cu ulei de masline,ierburi aromatice,sare.Se pot adauga diverse legume sau branza.
Acelasi aluat,intins la fel ,in Ungaria se cheama Langos.De data asta se asezoneaza cu branza,smantana,sunca,carnati.Dar neaparat frecat cu usturoi.
Practic,acelasi preparat,doua denumiri.La noi in zona,fiind resimtita influenta maghiara,se stie mai mult de langos,decat de focaccia.
Dar eu azi am facut focaccia pentru parada "Weekend cu spor",gazda acestei luni fiind Gina Bradea.

Ingrediente:
1kg faina,100ml ulei de masline,600ml apa calduta,1lingurita zahar,1 ling sare,2 pliculete drojdie uscata

Mod de preparare:
Se amesteca faina,drojdia,zaharul sarea si 500ml apa.Se amesteca usor pana se leaga aluatul.Daca mai e nevoie,se mai adauga restul de apa.
Se framanta in continuare,adaugand ulei de masline.Se continua framantatul pana rezulta un aluat elastic,pufos,potrivit de moale care face basici si nu se lipeste.Din acest aluat se intinde o foaie cat mai subtire.Se impatureste ca aluatul de foietaj.Se lasa o ora la dospit,in loc cald,ferit de curenti de aer.
Dupa ce si-a dublat volumul se imparte aluatul in 2-3 parti,in functie de cate tavi doriti sa faceti.Fiecare bucata de aluat se intinde in foaie cat mai subtire,se impatura iar ca aluatul de foietaj,apoi se intinde de marimea tavii in care se coace.Se lasa sa mai stea 15-20 min apoi se inteapa aluatul cu o furculita din loc in loc.Se unge cu ulei de masline si se presara sare mare,grunjoasa,rozmarin,oregano,busuioc.Se adauga felii de rosii si masline taiate jumatati si curatate de samburi.
Fiecare,dupa preferinte,poate sa adauge si alte ierburi sau legume.

  Mai multe retete delicioase de la Margareta gasiti pe blogul eRetete cu Margareta Cismasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu