Prajitura cu crema de visine






Reteta de la Alina Vicu   
Blat

6 oua medii (de la gaini de tara am folosit eu)
160 g zahar
30 g ulei
100 g faina
25 g cacao

Crema

275 g visine (fara samburi)
100 g zahar
200 g smantana lichida 30%grasime
5 g gelatina
25 ml apa
20 g iaurt

Glazura

150 g ciocolata amaruie
150 g smantana lichida 30% grasime

Pentru insiropat:

3 lg sirop concentrat de visine amestecat cu 5 linguri de apa plata

Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga zaharul (100 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala.



Crema:
1. Pune visinele impreuna cu 80g de zahar intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand siropul format se ingroasa (vreo 10 minute, depinde de aragaz;). Cand s-a ingrosat, pune cratita intr-o alta cratita cu apa rece sa grabesti procesul de racire.
2. Hidrateazi gelatina in apa sio dizolvi pe baie de aburi.
3. Mixeaza smantana lichida rece cu 20g zahar pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga visinele scazute, iaurtul si gelatina dizolvata si mixeaza pana la incorporarea totala a acestora.

Glazura:
Pune ciocolata rupta in bucati/taiata impreuna cu 100g smantana lichida intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic, invarte pana cand se topeste ciocolata. Opreste focul, adauga restul de smantana lichida si amesteca bine. Gasesti imagini AICI.

Asamblare:
Pune o felie de blat pe un platou, insiropeaz-o, pune crema si acopera cu cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Glazureaza prajitura si introdu-o la frigider pentru 2-3 ore (o sa vedeti la sectiune ca noi n-am avut atata rabdare :).

S-aveti pofta!
Nota: - uleiul l-am notat cu grame si nu mililitri, deoarece l-am cantarit.
- poti folosi fructe congelate.

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu