Supa de usturoi cu masline


 Reteta de la Didi- Food design

Cand se intalnesc slabiciunile mele: bucataria franceza si usturoiul :), pot suspecta ca n-as fi obiectiva atunci cand laud un preparat. Cand insa si cei mai conservatori in gust manifesta dorinta de a manca
inseamna ca testula a fost trecut cu brio. Zilele racoroase au sosit. Retineti aceasta reteta pentru zile de iarna geroase, dar nu gresiti nici acum daca o preparati,
este cea mai buna supa-crema pe care am gustat-o pana acum. Cu cat supa de carne / legume este mai concentrata, cu atat mai buna va fi. Minunata la gust! O reteta de la Radu ;)

INGREDIENTE
4 capatani mari/medii de usturoi cu coaja
100 ml ulei de masline (sau 60ml ulei si 50g smantana acra pentru servit asa cum am facut)
3-4 linguri de faina
1 litru fond de legume, de pui sau apa
sare
piper alb macinat
cateva fire de cimbru proaspat (uscate am folosit)
150 g masline Kalamata (am avut verzi dar gust mai adanc obtineti cu Kalamata)
1/2 legatura de patrunjel proaspat

PREPARARE
1. N-am avut fond la congelator, prin urmare am fierd rapid un fond/supa din oase de pasare/pui+legume (va trebui sa inregistrez reteta).
2. Incinge cuptorul la 180 °C.
3. Toarna uleiul intr-o tava de copt.
4. Taie in jumatate pe orizontala, necuratate de coji, capatanile de usturoi. Le asezi in ulei, pe sectiune, cele 8 jumatati de capatana de usturoi. Asezi in ulei pe langa usturoi cateva fire de cimbru.
5. Transferi tava in cuptor si coci usturoiul 15 minute, sau pana ce se rumeneste frumos pe sectiuni. Daca usturoiul este corect facut, coaja sa se ridica foarte usor tragand de ea in sus, ca o palarie, lasand in tava jumatatile de catei de usturoi fragede, rumenite si parfumate.
6. Desprizi usturoiul de tava cu grija, folosind lama unu cutid ascutit, in cazul in care s-a lipit. La mine nu a fost cazul. Muti usturoiul intr-o oala cam de 1.5-2l, in care vei fierbe supa.
7. Strecoari uleiul si daca ai optat pentru varianta fara smantana si cu mai mult ulei, pui deoparte circa 3 linguri. Uleiul il opresti ca sa decorezi farfuriile la servire. Restul torni peste cateii de usturoi din oala.
8. Adaugi faina, sare si piper alb si sfarami usturoiul, folosind un zdrobitor de cartofi. Amesteci bine ingredientele pana ce obtii o pasta cat mai omogena, de culoare aurie. Aceasta omogenitate este obligatorie, caci ea va da consistenta supei. Daca pasta nu este omogena, vei obtine o supa subtire si fainoasa.
9. Aprinzi ochiul aragazului si gatesti la foc mic aceasta pasta, timp de 1 minut. Sa ai grija sa nu arzi acest “rantas”, caci va strica gustul supei.
10. Adaugi fondul fierbinte si amesteci.

11. Adaugi in oala fire de cimbru si fierbi foarte molcom timp de 25 de minute.
12. Indeparteaza cimbrul. Gusti si potrivesti de sare si piper.
13. Toaca cuburi mici maslinele, iar patrunjelul marunt.
14. Serveste supa fierbinte, presarata cu masline tocate si cu frunze de patrunjel. Inainte de asta, eu am amestecat smantana cu 6-7 linguri de supa, le-am batut si in farfurie am pus in mijloc alternativ 1/2 polonic mic supa, apoi in mijlocul supei 1/3 polonic cu amestec de smantana, si uite-asa pana am format o portie. Astfel se da efectul acesta de :unde"/ape. Apoi am ornat cum am scris mai sus.
In varianta ulei fara smantana, stropesti cu uleiul oprit la inceput, cel infuzat cu cimbru si usturoi. Se mananca alaturi de 1 felie de paine prajita sau crutoane.
Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu