Reteta de la Alina Vicu
Ingrediente:
Blat:
- 7 oua mari (L)
- 200 g zahar
- 1 lg ulei
- 130 g faina
- 40 g cacao
Crema de lapte:
- 1 l lapte
- 250 g zahar
- 100 g faina
- 50 g amidon
- 1 baton scortisoara
- 5 cuisoare
- 300 g smantana lichida
Sirop
- 200 ml apa
- 1 lg zahar
- 1/2 baton scortisoara
Decor
- 110 g zahar tos
- 1/4 lgt zeama de lamaie
- 100 g smantana lichida(30%grasime)
Cum procedam:
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separam albusurile de
galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 70 g
zahar, pana cand se deschid la culoare si cresc in volum. Adauhgam uleiul si
mai mixam un minut.
4. Mixam albusurile spuma cu un praf
de sare, adaugam restul de zahar si mixam pana cand acesta se dizolva iar spuma
formata este lucioasa si tare.
Crema:
1. Amestecam zaharul, faina si amidonul
si le punem intr-o cratita groasa. Turnam treptat laptele si amestecam bine ca
sa nu se formeze cocoloase.
2. Punem in compozitie cuisoarele si
scortisoara.
3. Punem vasul pe foc si amestecam
continuu pana cand crema se ingroasa (~10 minute dureaza).
4. Oprim focul si acoperim crema cu o
folie alimentara ca sa nu se formeze pojghita, apoi o lasam sa se raceasca
complet. Scoatem cuisoarele si scortisoara.
6. Punem 200 g din frisca batuta in
crema de lapte rece si mixam pana la incorporare. Adaugam si restul de frisca batuta
si o inglobam usor, cu ajutorul spatulei.
Sirop:
Punem apa impreuna cu zaharul si
scortisoara pe foc. Lasam sa fiarba 5 minute, oprim focul si lasam sa se
raceasca complet.
Zahar caramelizat
ATENTIE! Decorul din zahar caramelizat este bine sa
il faceti chiar inainte de a servi tortul deoarece acesta se topeste cand sta mult timp in contact
cu crema de lapte, sau daca aveti umiditate in bucatarie.
1.
Punem zaharul impreuna cu zeama de lamaie intr-o cratita non-aderenta
si lasam la foc mic pana se caramelizeaza, fara a amesteca. Oprim focul
si omogenizam.
2.
Punem o hartie de copt pe blatul de lucru, punem o parte din zaharul
caramelizat pe hartie si il intindem bine. Lasam sa se raceasca complet,
apoi il zdrobim sau il rupem in bucati mai mici.
3.
Pentru firisoarele de zahar, bagam doua linguri in zaharul caramelizat.
Le scoatem si le unim "spate in spate" si apoi tragem in sens invers
cat de mult putem. Taiem firicelele formate si repetam procesul de
cateva ori pana obtinem cantitatea dorita.
Asamblare:
1. Feliem tortul in 3.
5.
Mixam frisca lichida cu 1/2 lgt zahar pana cand creste in volum, o
punem intr-un pos cu varf simplusi ornam tortul pe marginea de sus.
6. Punem pe margine bucatile de zahar caramelizat, iar in mijloc "firisoarele" din zahar.
Nota!
Daca nu vreti sa va complicati cu zaharul caramelizat, puteti folosi ciocolata razuita pentru
decor. ;)
Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu