Pasaport la palinca (saratele dupa reteta bunicii)


Reteta de la Enyedi Sandor
Traiasca 1 mai! :)
un eveniment in famile si utilizarea unei retete gasite in caietul bunicii (de undeva de prin 65-70), adaptat "putin"

500 gr. faina
250 gr. margarina
2 galbenusuri de oua
250 gr. cascaval razuit (eu am folosit branza de burduf)
300 ml. smantana (eu am folosit iaurt degresat sa-l fac mai light)
1 lingura sare
1 plic praf de copt
1 ou pentru uns (eu am folosit albusurile ramase)

- seminte/condimente/cas razuit pentru "condimentat"

Se face un aluat destul de tare (la mine a mai fost necesar cativa pumni de faina, probabil din cauza iaurtului), se imparte in 4 parti si se lasa la frigider cel putin 1 ora
Se intinde fiecare minge pe coala de coacere (eu folosesc cel de silicon, e foarte OK), cu rola zimtata se taie fasii si bucati, se unge cu oul si se presare semnite/condimente (eu am facut 4 tavi, cate una cu susan, chimion, cas razuit si - specialitatea "casei" - cu boia, sare si piper)

180 gr.C, 20 minute sau pana devin aurii.....
Chiar e passe-par-tout pentru palinka si/sau bere!
Iese cantitate destul de mare, pentru uz familial, faceti doar jumate!

2 comentarii:

  1. Dar daca e reteta bunicii de prin 65-70 de CE e cu margarina SI nu cu untura? SI de CE e adaptata? Adevarul e ca arata bine, nu vreau sa crezi ca sunt rautacioasa, SI sa inteleg ca doar CE e in paranteza e modificat? Scuze de ortografie,e trimis dupa Mobil.o sa incerc SI EU sa fac.merci pt
    reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca bunica statea la oras (ca nu toti s-au nascut la tara), atunci folosea margarina (care era muuult mai sanatoasa ca cea de azi) si este adaptata la organismul care nu accepta ingredientele originale. Nu stiu ce atatea intrebari; iti place o faci nu iti place nu o faci. GATA!

    RăspundețiȘtergere