Pariziene cu gem de gutui



Reteta de la Maria Udrea

INGREDIENTE:
Pentru aluat:
• 1 ou + 1 albus
• 4 linguri zahar
• 100 gr unt(65% grasime)
• 4 linguri ulei
• 300 ml lapte
• 750 gr faina
• 2 plicuri garant pentru aluaturi dospite(2x32 gr)
• 1 lingurita sare
• esenta de portocala
Pentru umplut:
• 750 gr gem de gutui
• Pentru uns:
• 1 galbenus
• 2 linguri lapte
MOD DE PREPARARE:
Punem faina cernuta intr-un bol si o amestecam cu garantul pentru alusturi dospite.
Intr-un bol frecam oul intreg + albusul separat de galbenusul cu care vom unge parizienele, impreuna cu zaharul, sarea si esenta, adaugam untul putin moale, tinut la temperatura camerei, apoi diluam cu putin lapte caldut.
Facem o adancitura la mijlocul fainii si punem ingredientele diluate in ea.
Cu restul de lapte caldut clatim vasul in care am diluat ingredientele.
Incepem sa amestecam faina cu ingredientele din mijloc, adaugand treptat si restul de lapte caldut, alternand cu uleiul.
Framantam un aluat nu prea tare, se va simti foarte pufos datorita garantului pentru aluaturi dospite.
Acoperim aluatul si il lasam 30 de minute la crescut, la loc caldut, timp in care isi va dubla volumul.
Dupa acest timp, impartim aluatul in 12 parti aproximativ egale, pe care le vom intinde cu sucitorul in forme dreptunghiulare.
Crestam la unul din capetele dreptunghiurilor fasii late de 1 cm, iar la celalalt capat intindem cate 1 lingura de gem. Rulam incepand de la capatul cu gem spre fasii, avand grija sa pream marginile laterale pentru a nu iesi gemul. Ungem parizienele pe deasupra, cu galbenusul amestecat cu lapte, cu ajutorul unei pensule si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35 de minute la 180 de grade. Sunt foarte bune atat calde cat si reci si mai ales luate la pachet la scoala sau la serviciu!

Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu