Paine cu usturoi, rozmarin si parmezan



Reteta de la Simona si Radu

Ingrediente:
  • 600 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 350 ml lapte caldut
  • 3 linguri unt
  • 2 lingurite zahar
  • 2 lingurite sare
  • 4 catei usturoi
  • 1 crenguta rozmarin
  • 2 lingurite parmezan ras fin
Drojdia si zaharul se dizolva in 100 ml lapte caldut. Atentie, daca este prea cald laptele, riscam sa omoram drojdia. Se lasa sa creasca (aproximativ 10 minute).
Faina se pune intr-un bol incapator, se amesteca cu sarea, dupa care i se face o gaura la mijloc si se toarna maiaua crescuta. Se amesteca usor, adaugandu-se treptat si restul de lapte caldut si untul topit, usor temperat. Se framanta un aluat, pana devine nelipicios si elastic (aproximativ 10 minute). Daca vreti sa dati jos in avans caloriile pe care le veti pune devorand aceasta paine, zic sa va puneti la bataie mainile cand vine vorba de framantat. Daca nu, un mixer sau un robot va face minuni :). Aluatul obtinut se acopera cu un servet de panza si se lasa sa dospeasca, la loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp se pregateste un amestec din usturoiul pisat, frunzulitele de rozmarin si ulei de masline.
Cand aluatul  este crescut, se taie in doua, iar fiecare parte se intinde pe lungime, se unge cu uleiul aromatizat si se ruleaza strans, una in continuarea celeilalte. Se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt si se mai lasa sa creasca, aproximativ 15 - 20 de minute. La final se unge cu ulei deasupra si se coace la 180°C, timp de 30-35 minute, pana devine aurie. 
Dupa ce se scoate din cuptor, se unge din nou, cat este fierbinte, cu ulei de masline si se presara parmezan. 
Si un close-up. Da, da. Stiu. Va rog, inchideti gura si... stergeti podeaua :).
Daca se poate si exista disponibilitate :), se lasa sa se raceasca complet, pe un gratar, dupa care se poate manca. La ce aroma are, chiar si goala :).

Mai multe retete delicioase de la Simona si Radu gasiti pe blogul lor Bucatareala 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu