Cozonacei cu prune uscate si banane


Reteta de la Alina Vicu

Aluat:
1 kg faina de grau
450 ml apa calda
80 g zahar tos
2 banane pasate (225 g decojite)
150 ml ulei
50 g drojdie proaspata
3 lgt pudra coaja de portocala
30-50 g faina de grau (pentru modelat)
Umplutura:
500 g prune uscate
180 g stafide brune


Cum procedezi:
1. Cerne faina intr-un vas incapator, fa o adancitura in mijloc pune drojdia impreuna cu o lg de zahar.
2. Sfarama drojdia intre degete adaugand 300 ml apa calda, acopera vasul cu un prosop si lasa la dospit 10 min.
3. Adauga in compozitie bananele pasate, zaharul si restul de apa calda amestecata cu coaja de portocala. Amesteca cu o lingura, apoi framanta energic cu mainile. Incorporeaza treptat si uleiul si framanta 5-7 minute. Acopera vasul si lasa la dospit 1 ora.

4. Pune stafidele la inmuiat in apa calda (pentru 10 min) sau in rom (pentru 30 min) apoi pune-le intr-o sita la scurs. Scoate samburii prunelor.
5. Preincalzeste cuptorul la 170 grade celsius.
6. Framanta aluatul din nou si imparte-l in doua. Formeaza cate un cilindru si imparte-l in 10 bucati, formeaza bile din fiecare bucatica, apoi intinde-le. Pune pe fiecare bucata prune si stafide dupa preferinta, apoi strange laturile bucatii de aluat astfel incat sa formezi o biluta.

7. Pune fiecare bila de aluat cu partea neteda in sus in forme (eu am avut cilindri cu diam. 7 cm si patrate) unse cu ulei si lasa-i 10 min la dospit.

8. Pune un vas cu apa rece in partea inferioara a cuptorului apoi introdu tava cu cozonacei in cuptor pentru 30 minute sau pana se rumenesc.

Pofta buna!
Nota!
1. Umplutura poate varia in functie de preferinta.
2. Am folosit faina obisnuita de grau, de la parintii mei, de aceea aluatul pare mai negricios, insa si bananele se oxideaza si ar fi bine sa puneti putina zeama de lamaie peste ele ca sa impedicati procesul.

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu