Sarmale de post, ca la mama acasa


Reteta de la Alina Vicu

Cele mai bune sarmale de post si nu numai pe care le-am mancat vreodata sunt cele facute de mama.
Cred ca e valabil pentru majoritatea ca tot ce face mama este bun si gustos. Ei bine am facut de multe ori sarmale de post, dar parca niciodata n-au iesit asa bune ca ale ei. Asta pana acum cand le-am facut in graba mari si uratele, dar bune rau.

Ingrediente:
650 g ceapa alba (curatata de coaja)
400 g morcov (curatat)
1 kg varza proaspata
400 g orez
100 g gris
100-150 ml ulei
1 si 1/2 lg pasta de tomate
2 lgt patrunjel uscat
1 lgt marar uscat
1 foaie de dafin
sare, piper
pentru invelit 2-3 verze murate marisoare

Sos:
2 lg pasta de tomate
150 ml apa fierbinte
Cum procedam:
1. Tocam separat ceapa, morcovul si varza, manual sau cu robotul. :)
2. Punem uleiul la incins intr-o cratita, adaugam ceapa, iar cand devine translucida punem morcovul si foaia de dafin. Lasam la foc potrivit pana cand acesta se inmoaie. Adaugam pasta de tomate, amestecam si mai lasam 5 minute apoi oprim focul.
3. Varza tocata o frecam cu sare si o lasam asa cateva minute, apoi o stoarcem si o punem intr-un vas alaturi de legumele calite. Peste acestea punem orezul, grisul, patrunjelul, mararul, sare si piper si amestecam compozitia bine.
4. Intindem frunza de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.
5. Intr-un vas punem putin ulei, apoi punem o farfurie si asezam sarmalele bine astfel incat sa nu existe spatiu prea mare intre ele. Completam cu apa calduta cat sa le cuprinda, punem apoi frunze de varza si capacul deasupra si fierbem la foc potrivit 2 h. Verificati frunza de varza daca este fiarta.
6. In ultimele 30 min de gatire turnam sosul peste ele.

Nota!
Daca le vreti sanatoase renuntati la ulei. ;)

S-aveti pofta!

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Un comentariu: