Pui cu ciuperci la cuptor

Reteta de la Didi- Food design

Zilele trecute aprovizionasem cu ciuperci champignon, cu gandul sa prepar o ciulama. Un newsletter ma anunta despre un preparat de pui cu ghebe si vin rosu la cuptor. Pentru mine, mai toate mancarurile care au adaos de vin, imi par bune si mi-am zis ca nu poate sa fie grav daca prepar cu ciuperci champignon. Aveam doar piept de pui dezosat, Ioana recomanda pulpe de pui cu os sau aripi. Ar fi fost probabil si mai gustos daca aveam o carne cu os, dar si adaptarea aceasta ne-a placut, eu apreciez cel mai simplu dupa cantitatea de mancare ramasa in farfurie. N-a lasat nimeni, nimic.
I-am facut o garnitura din orez basmati simplu, alb, la abur . La fel de bine ar fi mers cu o mamaliguta alaturi. Am modificat niste cantitati, voi scrie in paranteza.


INGREDIENTE
450 g carne de pui: aripi fara varfuri, pulpe (am pus 650 g piept de pui)
450 g ghebe congelate (am pus 500 g champignon)
2 cepe marisoare
1 morcov mic
4-5 catei usturoi
1 lingura cu varf pasta de rosii
1/2 conserva de rosii (de 400 gr)-am pus 1 conserva intreaga
1/4 legatura patrunjel (am pus 1/2)
2 fire cimbru (proaspat sau uscat)
1 lingurita pudra de hribi (optional)-(nu am!)
100 ml vin rosu sec (cand nu am, inlocuiesc cu 3-4 linguri otet balsamic)
2 linguri ulei
sare, piper


PREPARARE
1. Pregatesi o tava cu pereti mai inalti pentru cuptor. Ar fi bine sa aiba capac.
2. Am spalat carnea cu apa rece, am scurs-o bine de apa, am taiat-o cuburi cam de 2cm latura.
3. Intr-o tigaie larga rumenesti carnea in uleiul incins, amestecand sau scuturand tigaia. Focul sa fie mare. Carnea daca este inghesuita in tigaie, fierbe in suc propriu. Este bine ca tigaia sa fie incapatoare. Presari cu sare si piper, amesteci de cateva ori, dupa care o scoti carnea pe o farfurie. In tigaie ar trebuie sa ramana cam 2 linguri de sos.
4. Inte timp toci ceapa fin cuburi, razi pe razatoare morcovul si le calesti in sosul ramas, dupa ce ai scos carnea.
5. Se adauga ceapa tocata fin si morcovul dat pe razatoarea mica si calesti, pana ceapa e moale. Adaugi usturoiul si mai calesti 1 minut. Adauga pasta de rosii si calesti inca 3 minute.
6. Daca pui ghebe congelate, nu le decongelezi inainte. Eu ciupercile proaspete le-am feliat iar pe cele mari le-am mai dat si in doua. Le pui in tigaie la calit putin timp.
7. Mixezi conserva de rosii pe care o adaugi peste ciuperci.
8.,Adaugi vinul, rosiile mixate in blender, pudra de hribi, patrunjelul tocat si frunzulitele de cimbru. Aduci totul la fierbere pt 5 minute.
10.Trebuie sa ai un sos consistent, dar totusi usor lichid, fiindca va scadea un pic la cuptor. Adaugi 150 ml apa fierbinte.
11.Condimentezi sosul de ciuperci cu sare si piper dupa gust.
12.Pui carnea intr-o tava cu pereti inalti care merge la cuptor. Torni sosul de ciuperci peste ea si scuturi ca sa se aseze bine. Acoperi tava cu capacul daca are, sau folie de aluminiu etansand cat mai bine, ca sa nu se evapore sosul.
Adnia imi spune ca sa nu mai pun folie, pt. ca este mai sanatos cu hartie de copt, dar hartia nu etanseaza precum folia din aluminiu. Cel mai bine e cu capac.
13.Dai tava la cuptor, la 180C pentru 45 minute (daca ai folosit aripioare) sau 1 ora (daca ai folosit pulpe). Eu am pus piept fara os, puteam sa las mai putin, dar la jumatatea timpului am redus focul si am lasat 45 de minute.
Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu