Tort cu nuci si caramel


Reteta de la Margareta Cismasiu

Inca o reteta din caietul mamei mele.Imi aduc aminte cu drag ca,de cate ori facea reteta asta,ii "furam" cateva lingurite din compozitia de bezea de la foi.Mereu trebuia sa faca si cateva bezele pentru mine.Anii copilariei au trecut,au ramas doar amintirile si un caiet cu multe sfaturi retete pe care incerc sa le aduc in actualitate.

Ingrediente foi:
10 albusuri,300gr zahar,300gr nuci macinate,1 ling zeama de lamaie

Ingrediente crema:
500 ml lapte,8 ling.zahar,500 ml frisca,2 plicuri gelatina,10galbenusuri

Mode de lucru:
Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea dupa care se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie si se bate in continuare.Cand e tare,se adauga nuca macinata si se mesteca usor. Se coc 5-6 foi pe dosul unei tavi tapetate cu hartie de copt.Atentie cum le manevrati,pentru ca se rup foarte usor.

Zaharul (6 ling) se caramelizeaza si se stinge cu laptele.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile frecate cu 2 ling.de zahar si se amesteca pe foc pana se omogenizeaza.Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca.Cele doua plicuri de gelatina se pun la hidratat , se adauga in lapte apoi se da la rece.Frisca se bate tare si se adauga crema racita si intarita.
Se umplu foile si se da la rece cateva ore.Crema se va intari,iar foile se vor inmuia.
Deasupra se poate face o glazura.Eu am oprit un pic de frisca ,am amestecat-o cu un plic de ciocolata calda si am acoperit ultima foaie.Deasupra am presarat ornamente de ciocolata.

Mai multe retete delicioase de la Margareta gasiti  pe blogul ei Retete cu Margareta Cismasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu