Reteta de la Monya
Ingrediente:300 gr foi de vita de vie,
600 gr carne tocata amestec (vita + porc)
sare, piper
150 gr orez,
4 linguri de pasta de rosii/bulion/suc,
2 legaturi de marar,
1 morcov,
o ceapa,
putin ulei pentru calit.
(apa – in functie de consistenta amestecului)
Preparare
Se taie ceapa marunt si se caleste in 2-3 linguri de ulei. Cand devine sticloasa, se adauga carnea, morcovul dat prin razatoarea mica si mararul tocat marunt si se mai calesc 2-3 minute. Se adauga orezul, pasta de rosii si apa (cat sa cuprinsa compozitia) si se mai lasa pe foc pana scade. Se condimeteaza dupa gust.
Daca frunzele de vita de vie nu sunt conservate, atunci se oparesc in prealabil. Daca sunt conservate se iau frunzele, una cate una, si se spala.
Se tapeteaza fundul vasului cu strat de foi de vita de vie sau cu crengute de marar uscat. Se ia apoi cate o frunza se rupe dupa marimea dorita pentru sarmalute (spun asta pt.ca am o cunostinta care face sarmalute uriase, adica cat e frunza de mare...si din maxim 2 sarmale te saturi) si se pune cate un pic de carne in asa fel incat frunza sa poata fi rulata in forma unei sarmale. Se incheie la capete si se pun in cratita. La final se pune deasupra un alt strat de foi de vita. Apoi se toarna apa atat cat sa cuprinda tot continutul. Daca doriti puteti adauga si putin bulion/pasta de rosii in apa in care fierb sarmalutele.
Se lasa la fiert aproximativ o ora verificand din cand in cand daca a scazut sau nu apa. Daca a scazut se completeaza cu apa calduta. (vasul in care fierb sarmalutele trebuie acoperit).
Sarmalutele se pot fierbe fie la aragaz, fie in cuptor.
Mai multe retete delicioase de la Monya gasiti pe blogul ei Monya`s
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu