Paine pufoasa


Reteta de la Alina Vicu

Ingrediente (pentru 2 paini)

1 kg faina alba
30 g drojdie proaspata (budafok am folosit eu)
600 ml apa calduta
1 lgt sare
1 lgt zahar
60 ml ulei nerafinat de floarea soarelui

Cum procedam:
1. Punem faina intr-un bol, dam deoparte o cana de faina din cantitatea initiala (vom avea nevoie mai tarziu de ea), facem o adancitura in mijloc, punem drojdia, zaharul si 300 ml apa. Avem grija sa faramam drojdia bine, ca sa se dizolve. Lasam vasul, acoperit, la dospit 15-20 minute.
2. Cand maiaua a crescut punem restul de apa si framantam energic, pana incorporam toata faina.
3. Turnam uleiul si sarea si framantam 5-10 minute, adaugam si jumatate de cana de faina si framantam pana cand aluatul se desprinde de vas. Lasam aluatul la dospit 1ora, o ora si 30 minute, acoperit cu un prosop sau cu o folie alimentara.
4. Dupa ce a dospit, impartim aluatul in doua tapetam blatul de lucru cu faina ramasa si modelam doua paini. Le punem in tavi tapetate cu hartie de copt, le crestam si le lasam acoperite cu un prosop la dospit (10 min).
5. Introducem painile in cuptorul princalzit la 190 grade celsius pentru 45-55 minute, pe raftul din mijloc. Totodata punem in cuptor, jos, un vas cu apa, ca painea sa nu se usuce.
Enjoy!

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu