Tort Principele Nicolae


Reteta de la Adnia

Ingrediente pentru blat:
75 g migdale
75 g fistic macinat fin
150 g zahar
4 oua
75 g unt moale
extract de vanilie
1 plic praf de copt
5 linguri faina
2 linguri amidon
1/2 lingurita pudra de spirulina, pentru culoare

Pentru insiropat:
1 pahar compot de fructe (ananas in cazul meu)
Pentru crema:
150 g unt moale
50 g fistic
50 g migdale
100 g zahar pudra
1 fiola extract de migdale amare
1/2 lingurita pudra de spirulina, pentru culoare

Glazura:
3 linguri crema de whisky
200 g zahar pudra

Decor:
Fistic prajit tocat
Mod de preparare:

1. Migdalele se scufunda in apa clocotita pentru 5 minute, dupa care se scurg si se clatesc cu apa rece. Se decojesc de pelicula maronie protectoare si raman albe. Se usuca in cuptorul caldut, dupa care se macina fin in robotul de bucatarie, sau rasnita de cafea.

2. Se prepara blatul , mixand toate ingredientele pentru blat in robotul de bucatarie (intai lichidele, apoi ingredientele uscate, care se incorporeaza usor).

3. Se unge o forma de tort rotunda cu putin unt, se tapeteaza cu faina, apoi se toarna aluatul si se coace la foc mediu (180 grade), pana trece testul scobitorii, iar la palpare este destul de ferm si elastic (forma mea are 18,8 cm diametru si 8 cm inaltime)

4. Se lasa blatul la racit, dupa care se taie in 2 pe orizontala, obtinand astfel 2 blaturi verzi si frumoase.

5. In inelul de tort se fixeaza primul blat, se insiropeaza cu compot de ananas, dupa care se aseaza jumatate din crema.

6. Peste crema se aseaza usor cel de-al doilea blat, se insiropeaza cu compot de ananas si se toarna si restul de crema. Se niveleaza frumos si se da la rece 1 ora, pana se intareste bine.

7. Se prepara glazura, amestecand crema de whisky cu zahar pudra, pana se obtine o compozitie groasa, ca un fondant.

8. Tortul se scoate cu grija din forma si se aseaza pe un gratar, asezat intr-o tava incapatoare, tapetata cu hartie de copt.

9. Se toarna usor glazura pe tort, din centru spre margini, pana cand tortul este imbracat complet in glazura. daca nu se imbraca bine de la inceput, se mai aduna glazura din tava si se toarna inapoi pe tort, pana la glasarea completa a tortului.

10.Se da la rece 1 0ra pana cand glazura se intareste putin, se decoreaza tortul cu fistic tocat mare, dupa care se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Este un tort extraordinar de fin si aromat, cu gust de inghetata si un parfum incredibil!

Multumesc frumos!

Mai multe retete delicioase de la Adnia gasiti pe blogul ei Retetele mele dragi


Un comentariu: