Salată de ton cu brânzeturi și semințe


Reteta de la Rita Ilies

Salata de ton e una dintre preferatele mele. Însă azi am adăugat la ea ingrediente magice. :)
Semințele de cânepă și cele din sâmburi de caise sunt din punct de vedere semințele care nu ar trebui să ne lipsească niciodată din casă.
Sâmburii din semințele de caise conțin controversata vitamină B17, denumită și amigdalină. Din motive lesne de înțeles, având în vedere mafia industriei farmaceutice, amigdalina a fost interzisă acum 35 de ani. Această vitamină care face parte din complexul de B-uri, și are efecte benefice în distrugerea celulelor canceroase prin stimularea sistemului imunitar pentru ca acesta să le elimine din organism și să le stopeze înmulțirea necontrolată.
Semințele de cânepă sunt printre cele mai complete alimente din punct de vedere nutrițional. Sunt cea mai bună sursă de acid gama linoleic care îmbunătățește procesul de ardere a grăsimilor din organism. De asemenea, acestea conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali bunei funcționări a organismului, omega 3, 6 și 9 care au proprietăți antiinflamatorii și de echilibrare hormonală. Conțin o mare cantitate de lecitină. Nu inhibă tripsina ( enzimă secretată de pancreas care ajută la descompunerea proteinelor în substanțe mai ușor solubile ) și nu produc alergii.
Urda este cel mai indicat produs lactat în lupta împotriva kilogramelor în plus. Are un procent scăzut de grăsimi saturate, doar 8%, dar o densitate nutrițională mare ceea ce conferă rapid senzația de sațietate. Aminoacizii din compoziția urdei creează masă musculară, un lucru mai ales pentru persoanele care doresc să scadă în greutate, dar doresc și fermitate. Tot aminoacizii, însă de data aceasta cei cu conținut de sulf protejează ficatul. Din acest motiv, consumul de urdă este recomandat și bolnavilor cu afecțiuni hepatice sau renale.

Acestea fiind spuse, să trecem la rețetă:


Ingrediente:
o salată verde potrivită
două conserve de ton în ulei ( ideal ar fi să folosim bucăți, însă eu aveam deja ton mărunțit )
o ceapă roșie tăiată rondele
o mână de măsline kalamon
jumătate dintr-un ardei gras
o roșie
150 g de brânzeturi ( eu am folosit urdă, caș de oaie degresat și tofu )
o mână de sâmburi de nucă
o mână de sâmburi din semințe de caise
o mână de semințe de dovleac
o mână de semințe de floarea soarelui
o mână de porumb
semințe de cânepă decorticate
o lămâie potrivită
ulei de șofrănel ( are de asemenea proprietăți extraordinare, merită să-l ”google-iți” ) :)

Prima dată spălăm bine salata, apoi o uscăm în centrifuga ( puteți s-o uscați și folosind șervețele ). Apoi o rupem ( ar fi indicat să n-o tăiem pentru că lama cuțitului o va oxida ).

Am strecurat tonul iar apoi l-am răsturnat peste salată. Am adăugat semințele, măslinele, porumbul și ardeiul. Am amestecat puțin, apoi am adăugat restul ingredientelor lăsând urda la final. Am stropit totul cu zeama de lămâie și uleiul de șofrănel.

Pentru decor am folosit o felie subțire de lămâie și am presărat fulgi din semințe de cânepă.
Este o rețetă extrem de ușor de preparat, și foarte sănătoasă având toate proprietățile acestor ingrediente extraordinare adunate la un loc.

Poftă bună!

Pont 1:
Vă recomand ca înainte de-a deschide orice conservă, să spălați cutia sub un jet de apă.
Pont 2:
Pentru un gust mai special puteți înlocui uleiul și zeama de lămâie cu vinegretă ( nouă ne-a fost cam foame deci am folosit metoda mai rapidă ).
Pont 3:
Pâinea cu semințe va fi excelentă lângă această salată.
Pont 4:
Puteți adăuga și o sfeclă roșie mică, dată pe răzătoarea mare. Are multe proprietăți deosebite, și va oferi un plus de culoare și gust în salata dumneavoastră.

Mai multe retete de la Rita gasiti pe blogul eCulinary Rainbows

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu