Foi cu zahar ars


Reteta de la Ioana Lingurar

Am facut prajitura aceasta pentru prima data si imi place tare mult. Pentru foi: 100gr.zahar pentru ars,12 linguri lapte, 12 linguri ulei, 12 linguri zahar, 2 oua, o esenta vanile, o lingurita bicarbonat de sodiu , faina cat cuprinde. Pentru crema: 600-700ml.lapte, 7-8 linguri gris,coaja si sucul de la 1 lamaie,200gr. margarina cub, 1 esenta vanilie, 200 gr. zahar.pentru decor: ciocolata, nuca prajita. Mod de preparare foi: zaharul se topeste la foc mic pana capata o culoare aramie, (atentie sa nu se arda), se ia deoparte si se adauga laptele , apoi se pune iar la foc mic pana se topeste caramelul. Cand s-a topit zaharul in lapte , se ia de pe foc si se lasa putin la racit la temperatura camerei ( trebuie sa fie caldut , nu fierbinte) , apoi adaugam ouale care le-am amestecat cu zahar si ulei, esenta si putina faina ca sa omogenizam, dupa care incepem sa framantam aluatul cu faina cat cuprinde, aluatul trebuie sa fie consistent bun de intins foi. Se coc 4 foi pe dosul tavii. Crema: laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul,cand laptele da in clocot , se toarna grisul in ploaie si amestecam bine pana cand compozitia se leaga bine. Se lasa la racit la temperatura camerei. Margarina se mixeaza bine , apoi se adauga treptat cate o lingura de gris care s-a racit la temperatura camerei, se mixeaza in continuare , adaugam coaja si sucul de lamaie, esenta de vanilie. cand crema e gata incepem montarea prajiturii: o foaie peste care adaugam crema , alta foaie peste care adaugam dulceata ( puteti folosi doar crema, eu am folosit si dulceata de visine) si tot asa..se pastreaza putina crema pentru decor, pe ultima foaie se intinde un strat subtire de crema , punem nuca taiata si prajita si ciocolata razuita. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu