Reteta de la Roxana Ciobanu
2 oua
3 linguri zahar
120 ml lapte
400 gr faina
25 gr drojdie
coaja rasa de portocala
1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
1 lingurita esenta rom
1 praf de sare
120 gr unt
5 linguri zahar pentru unt
nuca macinata
9 linguri zahar pentru caramelizat
Mod de preparare:
Cele 9 linguri zahar le punem intr-o cratita (24 de centimetri a avut cea pe care am folosit-o eu) si le caramelizam.
Miscam cratita, tapetam si peretii cu zahar ars si il lasam la racorit.
Untul il mixam cu 5 linguri de zahar pana obtinem o crema.
Laptele il incalzim putin cu cele 3 linguri de zahar, punem drojdia, o amestecam bine si lasam sa se umfle putin.
Intr-un bol punem faina cernuta, coaja rasa de portocala, zaharul cu pastai de vanilie, esenta.
Ouale le batem spuma cu sarea si le punem peste faina.
Turnam usor amestecul de lapte cu drojdie si incepem sa framantam.
Framantam pana aluatul devine nelipicios si ingredientele sunt bine incorporate.
Infainam putin masa de lucru, iar cu un sucitor intindem aluatul pana obtinem un dreptunghi de grosimea unui centimetru cu aproximatie.
Cu ajutorul unei palete de silicon intindem crema de unt uniform peste foaie.
Deasupra presaram nuca din abundenta si presam putin cu mainile sa intre nuca si in unt.
Rulam foaia, apoi taiem 6 rulouri de aceeasi dimensiune.
Le asezam in vasul cu caramel si le lasam 1 ora la crescut intr-un loc caldut.
Dupa acest timp dam cratita in cuptorul incins, la o temperatura de 170-180 de grade si il lasam pana este frumos rumenit deasupra, 35 de minute a durat la mine.
Scoatem cozonacul cand este copt si imediat il rasturnam pe un platou pentru a nu se intari caramelul.
Il lasam sa se raceasca, apoi il putem savura.
Pofta buna va doresc!
arata super, cred ca este si f.bun, dar cu reteta traditionala de aluat de cozonac nu iese bun?
RăspundețiȘtergerenu trebuia turnat un sirop peste el imediat ce se scoate din cuptor?
RăspundețiȘtergereTort
RăspundețiȘtergeresi eu l-am facut si este extraordinar de bun , incercatil ca merita...
RăspundețiȘtergere