Cozonac cu nuca si alune de padure


Reteta de la Alina Avram  Dohotariu

Ingrediente pentru aluat:
600 g de făină
100 g de zahăr
un praf de sare
42 g de drojdie proaspătă
o cană de lapte călduț
o linguriță de coajă de lămâie
2 ouă
100 g de unt topit

Pentru compoziție:
200 g de amestec nuci plus alune de pădure
6 linguri de zahăr
2 linguri de cacao
5 linguri de lapte
câteva picături de esență de rom

Pentru nuci și alune caramelizate:
100 g de amestec nuci și alune
4 linguri de zahăr
2 pahare mici de apă

În plus:
un gălbenuș pentru uns cozonacii
zahăr pudră pentru presărat deasupra

Mod de preparare:

Pentru aluat se amestecă făina cu zahărul și praful de sare. Se adaugă drojdia dizolvată în laptele călduț, ouăle, coaja de lămâie și se frământă până rezultă un aluat moale. La final se adaugă puțin câte puțin untul topit, până aluatul capătă formă și se desprinde de pe mână. Nu am mai pus ulei la frământat și l-am înlocuit cu untul topit. Mai este varianta cu untul moale, adăugat de la început în aluat și uleiul adăugat la final, puțin câte puțin. De această dată, eu am renunțat la ulei. Se lasă aluatul la crescut, acoperit cu un șervet, la loc cald.
Se pregătește compoziția: alunele și nucile măcinate se amestecă cu zahărul, cacao, esența de rom și laptele. Se încorporează bine până rezultă o pastă numai bună de întins pe foaia de aluat.
Dacă aluatul a crescut și și-a dublat volumul, se transferă pe masa de lucru unsă cu ulei. Se împarte aluatul în două și se întinde în două foi grosuțe, cu mâna. Puteți face doar unul împletit, dacă aveți tăvi mai mari, eu am tăvi mai mici și din această cauză am făcut doi cozonaci. Întindeți compoziția pe cele două foi de aluat, rulați-le și puneți-le în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Se mai lasă la crescut pentru încă jumătate de oră. Înainte de a da tăvile în cuptorul preîncălzit, se ung cozonacii cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte. Se introduc apoi cozonacii în cuptor, la temperatură moderată, până se rumenesc atât deasupra cât și dedesubt.
Se pregătesc nucile și alunele caramelizate. Această operațiune este opțională, dar sunt foarte gustoase oleaginoasele cu caramel. Le puteți savura ca pe bomboane. Cu alte cuvinte, se pun nucile și alunele într-o tigaie de teflon, încinsă, se lasă puțin și se adaugă lingurile de zahăr. Se amestecă bine până se topește zahărul și de adaugă apa, la final. După ce s-a evaporat tot lichidul, se pot lua de pe foc pentru că s-au caramelizat. Dacă vreți să le folosiți ca decor pentru cozonaci, ar fi indicat să le pregătiți după ce cozonacii s-au răcit, altfel se întăresc. Dacă nu reușiți să vă sincronizați, le puteți încălzi, înainte de a le utiliza.
Așadar, după ce s-au rumenit cozonacii, se scot din cuptor și se lasă la răcit bine de tot înainte de a-i tăia. Bineînțeles, dacă nu rezistați, puteți savura o felie de cozonac caldă și aburindă. Cine nu face acest lucru!? Decorați cozonacii cu zahăr pudră și cu nucile și alunele caramelizate.
Mai multe retete delicioase de la Alina, gasiti pe blogul ei „De prin lume adunate, de Alina preparate“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu