Prajitura cu bezea


Reteta de la Dana Burlacu   

Prajitura asta cu bezea o ador. Ea are o poveste in spate. Prin anii 90 , fiind in vizita la sora mea , proaspat inginera la Zarnesti am mancat prajitura asta la un coleg de-al ei din Bistrita. Mi-a placut mult de tot, iar Sorin mi-a promis ca-i cere reteta mamei lui si-mi trimite. S-a tinut de cuvant, mi-a trimis reteta prin posta (..alte vremuri) si acum inca lucrez de pe original. Multumesc Sorin…oriunde ai fi.
Prajitura cu gem si bezea are mai multe calitati: e delicioasa, se face relativ usor si iese o cantitate suficienta pentru degustare.
Ingrediente:
- 100g unt
- 500g zahar pudra
- 200g faina
- 50 g cacao
- 1 praf de copt
- 4 oua
- 100 ml lapte
- 400g gem de piersici sau prune (sa fie mai tarisor)
Mod de preparare:
Untul se freaca cu 250 g de zahar pudra si se adauga pe rand cele 4 galbenusuri. Se pun apoi pe cacaoa, faina, praful de copt si laptele. Aceasta compozitie se pune intr-o tava (ceva mai mica decat tava de la aragaz) tapetata cu hartie de copt. Compozitia este densa si se intinde un pic cam greu dar cu paleta buna se rezolva problema. In cuptorul incins la 180 g se introduce tava si o tinem pana cand compozitia este coapta mai bine de jumatate( cam20 de minute).
In timpul asta batem albusurile cu 250 g zahar pana se intaresc.
Scoatem tava din cuptor, intindem gemul pe toata suprafata iar deasupra punem bezeaua. Dam tava iar la cuptor pana se intareste bezeaua. De preferat este sa lasam tava in cuptor si dupa ce l-am oprit. Atunci bezeaua se intareste frumos.
Cand prajitura este rece o taiem cu un cutit pe care il inmuiem in apa fierbinte.
Sper ca v-am convins. La noi in famile este dorita.
Spor la prajiturit dragilor!

Mai multe retete delicioase de la Dana gasiti pe blogul Prajiturici si alte dulciuri  


3 comentarii:

  1. Mama mea o numea "Arlechin",este la fel doar ca ,dupe ce punea gemul ,peste adauga 200g de nuca macinata.In rest,identica.Si fff delicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. la ce dimensiune este tava?

    RăspundețiȘtergere
  3. ceva asemanator fac si eu. imi dau gata invitatii de fiecare data. si daca plec in vizita vor o tava :)). eu nu folosesc gem dar in schimb ii pun un sos de ciocolata deasupra si nuci ( preferatele mele) as manca non stop

    RăspundețiȘtergere