Pastrama de curcan



Reteta de la Paula Gafitescu

Eu va propun o pastrama de casa, care binenteles ca nu o imita in totalitate pe cea din magazin, dar are un gust foarte bun, nu solicita mult timp si efort, si poate fi folosita cu succes la diverse preparate, ca aperitiv...sau asa simplu la micul dejun impreuna cu o felie de paine cu rosie, si o cana mare cu lapte (neaparat) :P
Nu este chiar cea mai sanatoasa pastrama de curcan, ar fi fost daca umflatul in pene era luat tocmai din curtea bunicului :)

Gata, sa trecem la reteta. Nu e greu dupa cum am spus, trebuie doar sa facem rost de unele ingrediente, daca nu cumva le avem deja prin bucatarie. Reteta este una adaptata, dupa ce am incercat mai multe variante, insa prima data pot sa spun ca am pornit de la reteta Mihalei.

Ingrediente
500 gr piept de curcan
1 lgta boabe piper verde
1 lingurita boabe de coriandru
1/2 lingurtita ienibahar
6 catei usturoi
1/2 cana apa
2 lg ulei

Pregatim pieptul de curcan asa ca in poza. Il legam strans cu ata alimentara, daca puteti chiar mai strans decat mine, eu n-am reusit dar a fost bine si asa, si-l punem intr-un vas termorezistent. Intr-un castrom amestecam ingredientele: apa, piperul, coriandrul, ienibaharul, si uleiul. Turnam amestecul peste pieptul de curcan, punem cateii de usturoi taiati in doua (ca sa iasa mai bine aroma), punem capac sau folie de aluminiu si-l lasam la macerat la rece pentru 2 ore.
Dupa ce s-au scurs cel putin 2 ore, introducem vasul la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 45 de minute.

Pentru uns
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper
1 lingura sos de soia
1 lingurita boia dulce
2 linguri ulei

Pregatim sosul din toate ingredientele de mai sus, amestecam bine. Dupa cele 45 de minute, scoatem carnea de la cuptor. Cu grija o tavalim prin sosul pregatit, si o ungem bine, incercand sa acoperim toate partile.
Micsoram focul la 150 de grade, si dam carnea la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, dar fara capac de data aceasta.

Cand este gata, o lasam sa se raceasca complet, dupa care o punem la frigider pentru cel putin 2 ore. Este bine sa fie servita dupa ce a stat la rece.
Pentru sosul pregatit la urma puteti sa faceti ce combinatii doriti, in functie de aromele care va plac. Eu am facut un amestec simplu, pentru ca nu toata lumea de la mine din casa iubeste semintele si condimentele de tot felul :P

Servim cu mare pofta, pentru ca este delicioasa treaba asta!! Daca va intrebati ce este acolo in poza pe scandurica langa pastrama...va spun eu: ceapa!!! Da, da, asa am servit-o eu...cu rosii, ceapa si paine de secara, un adevarat festin!

Pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Paula gasiti pe blogul ei Enjoy dessert!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu