Felii cu crema de vanilie si prune


Reteta de la Angela Lapadat   

Ingrediente foi:

- 700 gr faina
- 200 gr zahar praf
- 250 gr unt/margarina
- 1 lingura rasa scortisoara
- 1 lingurita rasa bicarbonat alimentar
- 1 ou
- 250 gr smantana
- putin lapte


Ingrediente crema vanilie:

- 400 ml lapte
- 6 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri amidon
- ½ pastaie vanilie
- 250 ml frisca
- 1 pliculet intaritor frisca


Ingrediente crema prune:

- 800 gr prune
- 800 ml apa
- 200 gr zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 2 plicuri budinca vanilie


Ingrediente glazura:

- 150 gr ciocolata
- 50 ml frisca

Mod de preparare
Pentru foi amestecam toate ingredientele si framantam pana obtinem un aluat omogen. Adaugam putin lapte doar daca este cazul pentru a avea un aluat elastic, nici prea moale dar nici tare. Formam o bila, o impartim in 4 parti egale (eu am cantarit pentru a fi sigura ca vor iesi la fel foile) si intindem, pe rand, intre doua bucati de folie alimentara. Vom coace foile pe spatele tavii pe care am uns-o cu putin ulei si am presarat faina. Acest procedeu este suficient sa fie facut o singura data pentru coacerea tuturor foilor. Ele se vor desprinde foarte usor de pe tava dupa coacere, trebuie doar sa asteptati cateva minute sa se racoreasca putin.
Pentru crema de vanilie punem 300 ml lapte la fiert impreuna cu semintele de la pastaia de vanilie. Galbenusurile le mixam cu zaharul si faina amestecata in prealabil cu amidonul. Adaugam treptat restul de lapte (100 ml) si continuam sa mixam. Inainte ca laptele sa inceapa sa fiarba il turnam peste compozitia cu galbenusuri amestecam bine si punem toata cantitatea inapoi pe foc mic. Amestecam continuu pana crema se ingroasa. Cand este gata acoperim toata suprafata cu folie alimentara si lasam sa se raceasca complet.
Pana se raceste crema de vanilie vom pregati crema de prune. Intr-un vas mai mare punem prunele spalate, curatate de samburi si taiate in 2, adaugam apa, zaharul si scortisoara. Punem la fiert si lasam cateva minute pana se inmoaie prunele. Separam prunele de zeama, eu le-am decojit, dar voi puteti sa le lasati asa daca nu va deranjeaza, masuram din nou zeama sa nu depaseasca 800 ml. Punem sa fiarba circa 600 ml, iar in 200 ml dizolvam cele doua plicuri de budinca. Cand incepe sa fiarba adaugam prunele si budinca, amestecam pana se ingroasa si lasam deoparte sa se raceasca, dar nu complet, ca va fi mai greu de intins.
Ne intoarcem la crema de vanilie: mixam frisca, in momentul in care incepe sa se intareasca adaugam intaritorul si continuam sa mai mixam 2-3 minute. In crema de vanilie racita incorporam treptat frisca batuta si o impartim in 2 parti egale.
Asezam prima foaie pe o tava, intindem o parte din crema de vanilie, asezam a doua foaie, intindem toata crema de prune, asezam a treia foaie, intindem restul de crema de vanilie si acoperim cu ultima foaie.
Pentru glazura punem frisca la incalzit (atentie sa nu fiarba) adaugam ciocolata rupta bucatele, amestecam pana la omogenizare si intindem cu ajutorul unei palete peste prajitura. Lasam pana a doua zi sa se inmoaie foile si apoi feliem cu un cutit usor umezit in apa calduta.
Pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Angela gasiti pe blogul Delicious Flavours    


2 comentarii: