Reteta de la Paula Gafitescu
80 gr unt
75 gr zahar
200 gr ciocolata neagra
4 oua mari
1/2 lingurita sare
1 lingurita rom
100 gr faina
20 gr cacao
1 lingurita praf de copt
2 linguri lapte
80 gr smantana
Crema
200 gr ciocolata alba
200 ml frisca
1 plic intaritor frisca
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura crema whisky
300 gr afine
Decor
400 ml frisca
2 lingurite zahar vaniliat
1 lingura crema de whisky
Cu ce sa incepem? Va spun eu, cu crema, clar! Trebuie facuta cu o seara inainte ca se aiba timp suficient pentru a se raci. Procedam in felul urmator - desi sunt convinsa ca nu e prima data cand vi se spune procedeul acesta, eu totusi il reiau ca sa nu am mustrari de constiinta ca nu am dat reteta toata - frisca o punem pe foc mic si o aducem pana la punctul de fierbere, fara a o fierbe insa, mare atentie la faza asta. Ciocolata alba o rupem bucatele iar cand frisca e bine incalzita o scufundam in ea si amestecam bine, bine pana la omogenizare. Lasam putin la racit, dupa care putem sa adaugam extractul de vanilie (preferabil natural) si crema de whisky.
Cand s-a racit complet o punem la frigider si o lasam asa peste noapte
A doua zi avem urmatoarele lucruri de facut...spalam afinele si le lasam la strecurat...
Apoi ne apucam de blat, blaturi mai exact pentru ca vor fi doua la numar, fiecare cu diametrul de 18 cm.
Toate ingredientele pentru blat sa fie la temperatura camerei, asta inseamna ca trebuie scoase cu doua ore inainte de a ne apuca de lucru. Da, da...stiu ca sunt cam multe reguli de respectat, dar nu e asa greu. Nu trebuie decat sa retineti ca avem nevoie de crema sa fie facuta cu o seara inainte, iar pentru blat cu 2 ore inainte pregatim toate ingredientele.
Avand toate ingredientele pregatite, treaba va merge mult mai repede si mai usor. Am uitat sa precizez, dar chiar se face repede tipul acesta de blat, iar efortul este minim.
Untul il topim intr-o cratita si adaugam zaharul. Amestecam pana cand zaharul este complet topit si lasam deoparte.
Ciocolata rupta bucatele o topim separat la bain marie, sau la microunde, dupa care o adaugam peste unt si lasam sa se racoreasca putin.
Pregatim faina cu cacaoa, sarea si praful de copt.
In compozitia cu unt si ciocolata (racita la temperatura camerei) adaugam ouale pe rand, unul cate unul, si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Punem si laptele si smantana si omogenizam.
Adaugam faina si cacaoa cernute si, ajutandu-ne de tel, amestecam bine pana la omogenizare. La sfarsit punem si esenta de rom.
Cuptorul il preincalzim la foc mic, la 140-150 de grade. Pregatim doua tavi cu diametrul de 18 cm. Eu nu am avut doua tavi identice, doar una, dar din fericire am avut o cratita cu aceleasi dimensiuni si am folosit-o pe post de tava :)
Tavile le ungem cu unt, punem hartie de copt la baza, iar apoi tapetam marginile cu cacao. Impartim compozitia pentru blat in doua, binenteles ca m-am ajutat de pretiosul cantar pentru operatiunea aceasta, si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute. Aveti grija sa nu le uscati prea tare. Blatul trebuie sa iasa dens, dar nu umed si nici uscat.
Cand sunt gata blaturile, le scoatem cu grija pe un gratar si le lasam la racit.
Intre timp putem sa ne apucam de crema, care trebuie sa se fi racit suficient de bine pentru a fi mixata.
Deci punem mixerul in functiune si o mixam bine, bine, adaugam si intaritorul de frisca si o mai mixam pana devine pufoasa si suficient de tare pentru a umple tortul cu ea. O dam la rece.
Daca blaturile nu s-au racit inca pentru a fi taiate, trecem la frisca pentru decor. Daca tot am murdaritul mixerul, ar fi pacat sa nu profitam de ocazie :))
Frisca rece (smantana pentru frisca folosesc eu, dar cred ca merge si frisca vegetala) o mixam un minut, dupa care adaugam zaharul vanilat si mai mixam pana se intareste. Punem si crema de whisky si mai mixam pentru 1-2 minute. O lasam la rece.
In aceasta faza, avem pregatit tot ce ne trebuie pentru tort. Luam un platou sau o farfurie intinsa pentru a asambla tortul.
Blaturile le taiem in doua cu ajutorul unui cutit cu taisul lung si subtire, sau cu ajutorul feliatorului de torturi (daca aveti asa ceva). Punem o jumatate de blat pe platou, intindem 1/4 din crema, presaram afine din loc in loc, punem urmatorul blat si tot asa pana cand ultimul strat va fi unul de crema. Umplem cu frisca golurile ramase intre blaturi, iar restul de frisca il folosim pentru decor.
Eu am facut valuri din frisca de sus pana jos, inclusiv deasupra tortului, apoi am presarat afine din loc in loc.
Dam tortul la rece pentru 1-2 ore pentru a se mai intari crema si frisca, dupa care putem sa ne portionam felii dupa pofta si dorinta.
Mie nu mi s-a parut un tort greu de facut, intr-adevar sunt cateva etape prin care trebuie sa trecem pana la obtinerea preparatului final, dar sunt destul de usor de executat.
Daca a fost bun?? Cum sa raspuns la intrebarea asta...a fost un tort cu blat dens, ciocolatos (dar cu toate astea a fost si putin aerat), completat de o crema fina, alba, ciocolatoasa cu aroma de whisky, la care s-a mai adaugat pata de culoare si prospetime data de afine. Mai are rost sa zic ca a fost super, si ca n-a rezistat mai mult de 2 zile? :))
Eu sper sa va placa.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu