Tort rapid cu ciocolata si cappuccino


Reteta de la Andreea Pintea

Un tort cu gust intens de ciocolată şi cappuccino, un tort care se prepară foarte, foarte rapid.


Blat
5 ouă
200 grame zahăr
200 ml ulei
1/2 cană apă
250 grame făină
1 plic praf de copt
2 linguri cacao
Crema
500 ml frișcă lichidă
250-300 grame cremă de ciocolată - de tipul Nutella
4 plicuri ice cappuccino
Fondant de bezele - marshmallows
4 căni - rase nu cu vârf de bezele
4 căni - cups - zahăr pudră din comerţ
2 linguri apă rece

Preparare blat. Se separă ouăle. Gălbenușurile se freacă cu zahărul până când se deschid la culoare şi zahărul este în totalitate absorbit. Apoi se pune uleiul treptat - exact ca la prepararea unei maioneze. Se adaugă apa și se mai bate cu mixerul aproximativ 2 minute. Separat se amestecă făina cu cacao și praful de copt și se adaugă peste gălbenușuri, puțin câte puțin, mixând foarte uşor, pe viteza cea mai mică a mixerului.

Albuşurile le batem spumă şi le adăugăm compoziţiei anterioare, având grijă să le încorporăm cu mişcări lente, de jos în sus. Ideal este să adăugăm albuşurile în 2-3 etape pentru a ne asigura că s-au încorporat foarte bine.

Compoziţia astfel obţinută o coacem în tava unsă, sau cu hârtie de copt, pentru aproximativ 30 de minute la 180 de grade, sau până la proba scobitorii.

Lăsăm blatul să se răcorească foarte bine, iar între timp ne ocupăm de cremă.

Preparare cremă. O cremă gustoasă şi foarte, foarte rapid de făcut. Batem foarte bine frişca lichidă. Când am obţinut o consistenţă tare, adăugăm treptat, lingură cu lingură, şi crema de ciocolată. În cazul în care nu aveţi o cremă de ciocolată din comerţ, se va folosi aceaşi cantitate de ciocolată topită fie pe aburi, fie la microunde. În acest caz vom avea grijă ca ciocolata topită să fie complet rece înainte de a o adăuga peste frişcă. Mixăm foarte bine după fiecare lingură de cremă adăugată. La final, dacă dorim un plus de aromă puntem să adăugăm 1-2 lingureţe de esenţă de rom sau migdale.

Preparare fondant. Bezelele, acelea cumpărate de la raftul de dulciuri ce au consistenţa unui burete, se pun într-un vas încăpător şi termorezistent, se stropesc cu cele două linguri de apă şi se introduc în cuptorul cu microunde pentru 1 minut. Vom vedea că bezele sunt umflate şi încep să se topească. Le amestecăm puţin cu o spatulă de lemn sau silicon şi le mai introducem la microunde pentru încă 30 de secunde. De acum începe greul :) Cu ajoturl spatulei începem să încorporăm zahărul pudră, încet, încet. Vom folosi aceaşi tehnica ca la preparea unui aluat de pâine sau cozonac. Când fondantul nostru începe să prindă consistenţă ne pudrăm mâinile cu zahăr pudră şi începem să îl frământăm, adăugând puţin câte puţin din restul de patru căni de zahăr pudră rămase. După ce s-au încorporat cele patru căni de zahăr, trasferăm fondantul pe o masă de lucru bine stropită cu zahăr pudră. De acum frământăm fondantul atât cât trebuie pentru a avea o consistenţă deloc lipicioasă şi uniformă. În acest moment fondantul nostru este gata. Îl putem împărţi în mai multe bucăţi pentru a-l colora şi îl putem păstra în folie la frigider, cu menţiunea că va trebui să îl referământăm atunci când dorim să îl reutilizăm.

Asamblare

Blatul de negresă îl vom tăia în trei părţi egale. Pentru însiropare eu am folosit un ice cappuccino făcut din patru plicuri în aproximativ 250 ml de apă rece. Vom însiropa blaturile şi le umplem cu crema de ciocolată. Pentru că am decoratul tortul cu fondant, am păstrat o parte din cremă pentru a-l îmbrăca şi la exterior, noi nefiind fani ai untului frecat cu zahăr. După ce am terminat de asamblat tortul îl introducem la rece pentru cel puţin 30 de minute - timp suficient pentru a prepara fondantul. Îmbrăcăm tortul în fondant şi îl decorăm după preferinţe.

Mai multe retete delicioase de la Andreea gasiti pe blogul ei andreeapintea.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu