Melci lipiciosi


Reteta de la Andreea Pintea

Rulouri crocante cu un mijloc extrem de pufos și nuci caramelizate. Ce poate fi mai bun decat aceste minunate dulcegării care să ne încălzească în diminețile cu miros de toamnă?

Ingrediente -16-18 bucăți
170 ml lapte călduț
15 grame drojdie uscată
30 grame zahăr fin
425-450 grame făină
un vârf de sare
115 grame unt rece tăiat bucățele
2 ouă ușor bătute
coaja rasă de la o lămâie
Pentru topping
275 grame zahăr brun
65 grame unt
120 ml apă
75 grame nuci sau alune
45 grame zahăr pudră
2 linguri scorțișoară măcinată
165 grame stafide

Preparare

În primul rând ne ocupă de drojdie. Laptele călduț se combină cu drojdia și zahărul. Se lasă să crească la un loc călduț pentru aproximativ 15 minute.

Făina se amestecă rapid cu untul rece astfel încât să obținem un aluat fărmicios, apoi se face o groapă în mijlocul compoziției și se adaugă drojdia dospită, coaja de lămâie și ouăle ușor bătute. Se frământă foarte bine până când obținem un aluat elastic și ingridentele sunt bine încorporate. Acoperim aluatul cu o folie de plastic și îl lăsăm la un loc călduț pentru aproximativ două ore, până când își dublează volumul.

Pentru sirop punem într-o cratiță zahărul, untul și apa. Lăsăm să dea în clocot și să fiarbă pentru 10 minute. Siropul îl vom împărți în forme de brioșe – eu le-am uns cu puțin unt înainte, deși în rețetă nu era menționat. Peste sirop adăugăm câteva nuci mărunțite în fiecare formă. Restul nucilor le amestecăm, într-un alt bol, cu stafidele, scorțișoara și zahărul pudră.

După ce aluatul este crescut, îl răsturăm pe masa de frământat, îl aplatizăm pentru a scoate aerul din el și îl întindem într-un dreptungi. Compoziția de nuci și stafide o așezăm peste aluat și rulăm. Se taie ruladă în bucăți aproximativ egale, împărținând înainte cu grijă ca să ne ajungă pentru toate formele pregătite. Rulada se așează cu tăietura în sus în forma de brioșe.

Se încălzește cuptorul la 180 de grade, iar pentru următoarele 30 de minute lăsăm dulcegăriile noastre să mai crească puțin. Apoi se coc pentru 25 de minute, se răstoarnă pe o foaie de copt și după 3-5 minute se scoate cu grijă, le mai lăsăm vreo 10 minute să se răcorească și le savurăm cu plăcere.

Mai multe retete delicioase de la Andreea gasiti pe blogul ei andreeapintea.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu