Lasagna cu pere si branza



Reteta de la Cosmin Ordean Boc 

Prins cu o gramada de evenimente sociale, luna aceasta , nici nu am avut timp sa ma laud ca "Sunt bucatar real" , reteta mea , "Lasagna cu sparanghel si spanac" a fost selectata pe locul 3 cu 433 de puncte (locului 1, alocandu-i-se 454 de puncte) din totalul de 500, in prima etapa a concursului organizat de reteaua magazinelor Real...de aceea profit pe aceasta cale sa multumesc frumos juriului pentru aprecieri!

Premiul acordat tuturor celor 45 de bucatari selectati in aceasta prima etapa a fost un minunat vas de 2 l din gama Pyroflam , comercializat in reteaua acestor magazine, un vas care mi-a rezolvat o problema veche din bucatarie...la care nu ii gasisem o solutie pana in momentul de fata...

De cate ori vi s-a intamplat sa executati o reteta care presupune in faza initiala folosirea plitei de aragaz , pentru ca mai apoi sa fie nevoie de introducerea aceluiasi preparat in cuptor ... mie , de nenumarate ori ... m-am lovit de problema tigaii care nu poate fi pusa in cuptor...si a vasului termorezistent sau tavii care nu pot fi folosite in prealabil pe plita...

Acum , prin aparitia vasului Pyroflam puteti spune adio acestui cosmar , care presupunea doua randuri de vase , scutind timp in executie si de ce sa nu mentionam si rapiditate la final , fiind mai putine vase de spalat , mai ales ca vasul are si proprietati antiaderente , nu este poros si nu se pateaza fiind extrem de usor de curatat (in locul unei tigai si a unei tavi cu resturi prinse pe fund si pereti)...


Daca in prima etapa am impresionat juriul cu retea propusa si nu numai ... a fost reteta cu cel mai mare rasunet in publicul vizitator , am primit o gramada de aprecieri in acest sens , acum m-am gandit sa va propun ceva si mai putin obisnuit si anume "Lasagna cu pere si doua tipuri de branza"...

De data aceasta , va rog sa va pregatiti sa notati , pentru ca sunt destul de multe ingrediente si nu as dori sa ratati vreunul ca e bai mare!

150 gr.branza cu mucegai (mai consistenta)
2 cepe albe
2 pere
2-3 linguri de unt
1 lingura de zahar, una de suc de lamaie
sare de mare , piper proaspat macinat
3 oua de casa
300 gr. branza de capra dulce (sau quark cu 20% grasime)
100 ml. smantana dulce de frisca (proaspata)
250 gr. foi proaspete de lasagna (refrigerate)
2 pachete mozzarella (a 125 gr.)

... si binenteles de acum celebrul vas Pyroflam de 2 l...si o tigaie , pentru ca de aceasta data avem nevoie sa caramelizam in prealabil perele inainte de a le folosi in componenta preparatului...iar teoria mea nu se aplica de data acesta , deoarece dupa etapa de caramelizare , perele se scot din vas pentru a face loc lasagniei ...situatia fiind complet diferita de cea expusa mai sus!

Taiem perele in felii mari pe lungime si le scoatem samburii , in paralel incingand untul in tigaie .

Adaugam apoi sucul de lamaie si zaharul brun , pe care il lasam putin sa se topeasca , dupa care punem ceapa taiata marunt si mai apoi perele pe care le caramelizam pe o parte si pe alta , fara sa uitam piperul , care se adauga si el in aceasta etapa.
Scoatem perele din tigaie si le lasam la racit , in timp ce ne ocupam de amestecul de branza...
Separam ouale , galbenusurile se amesteca cu branza dulce , smantana si sare dupa care albusurile se bat spuma si...
se incorporeaza in amestec ... cu aceasta manevra fiind totul gata pentru constructia edificiului...
Ungem vasul cu putin unt , taiem foile proaspete de lasagna pe masura vasului (unul dintre motivele pentru care acestea este important sa fie proaspete) si incepem sa cladim incepand cu ele , apoi continuam cu un strat de amestec de branza , urmat imediat de branza cu mucegai maruntita si apoi de feliile caramelizate de pere , dupa care reluam succesiunea de la inceput pana epuizam toate ingredientele , incheind cu un ultim strat de mozzarella taiata felii .
Punem capacul si dam la cutorul preincalzit la 180° C (sau 160° C cu ventilatie) timp de 45 de minute , fara a uita ca la jumatatea timpului sa descoperim vasul , pentru a se rumeni lasagna la suprafata...
Ati vazut ce frumos se desprinde de pe margini? Nu se lipeste deloc...fantastic , unde mai pui ca se poate spala si in masina de spalat , desi sa va spun cu sinceritate , la noi ...vasul a fost curatat instantaneu de catre cei doi copii mai mari , care au fost innebuniti de-a dreptul dupa combinatia aceasta , pe cat de sanatoasa , pe atat de buna de paste, branza si pere...

Mai multe retete de la Cosmin gasiti pe blogul lui, Simplu si bun 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu