Chiftelute de stiuca


Reteta de la Voinea Georgiana si Iolanda     

 Ştiuca este un răpitor pe cât de feroce, pe atât de gustos pentru cei care ştiu cu se mănâncă! Nu e doar un joc de cuvinte, este ceea ce aflăm din cărţile celor care se pricep mai bine decât noi. Corpul alungit este acoperit de o piele groasă, ca de şarpe, iar carnea este plină de oase care nu recomandă acest peşte pentru a fi prăjit sau fript.
Din fericire pentru noi, înaintaşii noştri au descoperit preparate fabuloase cum este “ştiuca umplută” (reţeta o vom oferi cu altă ocazie) şi bucurii simple şi delicioase pe care le vom numi simplu: chifteluţe de ştiucă!
Ingrediente pentru 4 persoane:

1 ştiucă de 1 kg
1 legătură generoasă de mărar
2 căţei de usturoi
1 morcov
1 ceapă
1 ou
2 felii de pâine de casă, fără coajă
sare, piper
făină
ulei pt prajit
1. Începeţi prin a curăţa ştiuca. Pentru că vom folosi doar carnea, fără piele, nu e musai să curăţaţi solzii. Pur şi simplu, curăţaţi stomacul (icre nu veţi găsi, dar puteţi păstra ficatul), tăiaţi capul peştelui şi jupuiţi pielea. Alternativ, puteţi curăţa peştele de solzi, îl tăiaţi de-a lungul coloanei şi îndepărtaţi apoi pielea. Scoateţi şira spinării, ceea ce înseamnă că am scăpat de oasele cele mari.
2. Carnea rămasă, cu tot cu oasele mai mici, se taie în cubuleţe şi se dă prin maşina de tocat împreună cu ceapa, usturoiul, pâinea şi legătura de mărar mărunţit. Pasta obţinută se mai dă înca o dată prin maşină, pentru a fi siguri că obţinem o pastă fină şi am scăpat şi de cel mai mic şi mai ambiţios oscior.
3. Morcovul se dă pe răzătoarea fină, şi se adaugă la pasta de peşte împreună cu oul. Se potriveşte de sare şi piper şi se omogenizează. Ar fi bine să stea măcar 1 oră la frigider înainte să începeţi prăjitul chifteluţelor.
4. Încingeţi două degete de ulei bun într-o tigaie adâncă. Formaţi chifteluţe din pasta de peşte şi tăvăliti-le prin făină, scuturând excesul. Se prăjesc în ulei până devin crocante în exterior, cam 5-6 minute.
5. Se scurg pe şerveţele de hârtie şi se servesc fierbinţi, cu o garnitură de cartofiori sau o chiflă pufoasă. Un sos de tzatziki proaspăt ar completa minunat acest tablou, la fel şi un pahar de Pinot Gris rece. Dacă aveţi invitaţi la masă, e bine să aveţi o provizie bună de chifteluţe pentru că se vor face nevăzute mai rapid decât o ştiucă înfometată!
 
Mai multe retete delicioase de la Georgiana si Iolanda gasiti pe blogul Sisters Kitchen   



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu