Cozonac de post


Reteta de la Claudia Ilia    

Ingrediente:
- 500 gr faina
- 1 cub de drojdie proaspata
- 250 ml apa minerala sau suc carbogazos (eu am folosit schwepps de mandarine), puteti pune si lapte de soia.
- 80 ml ulei cald
- 60 gr zahar pudra ( nu am masurat, dar cred ca am pus vreo 5 linguri)
- 1 plic de zahar vanilat
- coaja rasa de lamaie
- 1 praf de sare
- pentru umplutura, am folosit prune uscate, stafide, ananas confiat si rahat, cam 250 gr toate, dar data viitoare voi pune mai mult:D

Preparare:

Faina se pune intr-un bol, drojdia se dizolva cu putina apa calda, o jumatate de lingurita zahar si jumatate lingurita sare. Peste drojdie, se toarna 2 linguri de suc(la temperatura camerei) si se pune in faina, in mijloc. Se amesteca putin si se lasa la crescut maiaua, langa o sursa de caldura, ferita de curent. Eu am tinut pe aragaz cu usa cuptorului intredeschisa. Dupa max 15 min, se toarna restul de suc, zaharul, coaja de lamaie, vanilia, se amesteca bine pana se incorporeaza, si turnam putin cate putin din uleiul cald, framantand bine.
Vasul se acopera si se lasa la cald pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut, pe masa de lucru, unsa cu putin ulei, intindem aluatul, si presaram compozitia de fructe. Il rulam, si il asezam in forma de copt dorita, unsa bine cu unt sau ulei si tapetata cu faina.
Se acopera cu un prosop, si se mai lasa sa creasca in forma. Cozonacul se unge cu o pensula cu putin suc, si se da la cuptor pana se rumeneste. Se poate testa cu un betisor.
Dupa ce il scoateti din cuptor, lasati-l sa se raceasca putin in forma, apoi il scoateti din tava.
Se pudreaza cu zahar vanilat
Mai multe retete delicioase de la Claudia gasiti pe blogul ClauDia Cuisine    



Un comentariu:

  1. As vrea sa incerc aceasta vreteta dar nu stiu ce inseamna Framantand bine adica mult sau cum? si mai voiam sa stiu daca pot sa pun umplutura din cacao si nuci macinate.
    Multumesc mult pentru reteta -eu sunt pensionara si-mi place ff mult sa gatesc din retetele tale. Sunt multe lucruri pe care le-am aflat de aici.Succes pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere