Cupcakes Tiramisu



Reteta de la Magda Adina 
Aceste minunate cupcakes le-am facut dupa reteta Brandusei , reteta pe care am ochit-o de cand a postat-o , insa se pare ca nu le-a venit momentul pana in ultima zi a anului care tocmai s-a incheiat . Am vrut sa fac tiramisu , dar cum aveam de gand sa fac si cupcakes , le-am imbinat pe amandoua si au iesit niste minunatii pe care le voi repeta mereu cu placere !!
La reteta Brandusei eu am mai adaugat cafea solubila , putin bicarbonat stins cu zeama de lamaie si esenta de rom  !! … insa  oricum am facut-o  , trebuie sa-i multumesc Brandusei ptr inspiratie !!!! Au facut senzatie printre musafirii din noul an , multumesc  !!!
Ingrediente :
Pentru cupcakes :
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • zeama de lamaie
  • 60 g unt
  • 3 oua intregi
  • 3 galbenusuri
  • 225 g zahar tos
  • 2 lingurite cafea solubila
  • 1 lingura apa calduta
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 50 ml lapte
Din aceste cantitati mie mi-au iesit 12 cupcakes !!
Pentru sirop :
  • 3 lingurite cafea solubila
  • 150 ml apa calduta
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita esenta rom
Pentru crema :
  • 200 g mascarpone
  • 120 g zahar pudra
  • 100 g frisca
  • cacao pentru ornat
Incalziti putin laptele intr-o craticioara , apoi adaugati untul si amestecati pana acesta se topeste .Adaugati zaharul vanilat ( puteti folosi un baton de vanilie , asa cum era in reteta Brandusei , dar eu cum nu am avut , am folosit zaharul vanilat ) , amestecati din nou si lasati totul sa se raceasca .
Separat , amestecati faina cu praful de sare si praful de copt.
Intr-un bol inalt , mixati cele trei oua cu cele 3 galbenusuri si cele 225 g de zahar tos , pana acesta se topeste complet .
Intr-o cana dizolvati cafeaua solubila cu o lingura de apa calda , apoi turnati peste compozitia de oua . Stingeti bicarbonatul cu zeama de lamaie si-l adaugati si pe el in compozitie.Mixati din nou , apoi adaugati treptat faina.Omogenizati bine totul si turnati in fiecare forma de cupcakes ( intr-un final mi-am achizitionat si eu aceste minunate forme de silicon ;) ) , daca nu aveti forme de silicon , puneti compozitia in cele din hartiute ( hartiute pe care le puneti prima data in tava ptr briose , apoi turnati compozitia ), sau daca nu aveti nici una , nici alta , puneti compozitia direct in tava  unsa si tapetata cu faina .Formele le umpleti cu aceasta compozitie , cam 3/4 din capacitatea lor .
Bagati tava in cuptorul preincalzit si le coaceti circa 20 de minute.Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti daca sunt bine coapte.
Cand sunt gata , le scoateti din tava si le lasati sa se raceasca.
Intre timp, amestecati cafeaua solubila ( cele 3 lingurite) , cu apa  calduta, zaharul si esenta de rom.
Dupa ce acestea s-au racit , le scoateti din formele de silicon si le puneti pe un platou.
Daca le-ati pus in hartiute , le lasati cu tot cu ele.
Stropiti fiecare cupcakes cu siropul obtinut mai sus .
Amestecati in alt bol , branzica mascarpone cu zaharul tos , pana acesta se topeste . Mixati frisca pana se tine tare , apoi adaugati-o peste branzica si mai mixati putin.
Ornati fiecare cupcakes cu cate un mot de crema , il pudrati putin cu cacao si le pastrati la frigider .
POFTA BUNA !!
Mai multe retete delicioase de la Adina, gasiti pe blogul Cat`s Kitchen


2 comentarii:

  1. Eu una am o nelamurire.cu laptele si untul ce se face?il uitam pe aragaz?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se adauga in compzitia de oua treptat pentru ca de altfel va iesi foarte vartoasa.

      Ștergere