Papricas de somn cu sos de smantana si cu galuste cu branza si marar

Reteta de lEnyedi Sandor

Se taie fileurile de somn (sau orice alt peste, preferabil fara oase - somonul se exclude - fiind prea gras si cu gust specific) si se "asezoneaza" pescareste doar cu sare, piper si boia, se lasa la frigider pt. macerat macar 2 ceasuri...
Sa taie slana afumata bucatele/patrate si se topeste pana incepe sa capete culoare, dupa care se scoate din untura.
In untura ramasa bucatile de somn (peste) date prin faina se "semiprepara" pana devin aurii, la foc mare, se scot si se pun laoparte...
In untura ramasa se taie multa ceapa (marunt), ardei dulci, rosii si verzi, cubulete se pune sare si piper dupa gust si se lasa pana incep sa se inmoaie.
Se reintroduce slana pusa la o parte, se mai fierbe doua minute, se pune o rosie coapta feliata sau o lingura de pasta de rosii.
Se amesteca vartos 2-3 minute, dupa care se pune ardei iute, dupa vointa si bucatile de peste preprajit. Daca sosul este prea tare se poate pune apa.
Dupa 2 minute se pune patrunjel frunze, cat duce trenul...adica mai mult decat va imaginati ca trebuie si boia dulce din belsug si alte condimente dupa placere...
Se face o ingroseala cu faina si smantana, se adauga la papricas si se fierbe pana se ingroasa compozitia, amestecand usor sa nu se rupa pestele.

Se serveste cu galuste simple din faina, apa si oua, cu multa branza de oaie (mere' si aia' de burduf) si marar (nokkedli cu branza si marar se cheama si in Banat!)

Merita incercat....este una din mancarurile preferate de pescarii din Ungaria, si nu numai de pescari...si nu numai din Ungaria.
PS. Ingroseala poate lipsi....patrunjelul nu prea :)
N.B. La mancarurile unguresti nu exista limita de boia dulce....cu cat scapati mai multa in mancare, cu atat iese mai buna! :)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu