PRAJITURA CU FOAIE SFARAMATA



 Reteta de la Maria Udrea

Este de fapt prajitura Katy, dar cum nu am respectat intocmai reteta, am denumit-o simplu " Prajitura cu foaie sfaramata" Este prima data cand o fac si sunt tare incantata de cat de buna a iesit!

INGREDIENTE:

Pentru 3 foi:
3 galbenusuri
200 gr unt
150 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
3 linguri smantana
3 linguri lapte
600 gr faina
1 plic praf de copt
1 varf lingurita sare

Pentru crema:
200 gr unt
200 gr ciocolata amaruie
1 foaie sfaramata
350 gr gem de caise
100 ml lapte
50 gr zahar
1 varf lingurita sare

Pentru bezea:
3 albusuri
120 gr zahar
zeama de la 1/2 lamaie
1 varf lingurita sare

Pentru decor:
50 gr nuca macinata grosier
50 gr ciocolata rasa

MOD DE PREPARARE:

Pentru foi, mixam untul moale, tinut la temperatura camerei, cu galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza, apoi adaugam smantana mixand in continuare, laptele, esenta, sarea si la final faina amestecata cu praful de copt.

Va iesi un aluat usor de intins si nelipicios pe care il vom lasa 10-15 minute sa se odihneasca, dupa care vom intinde 3 foi si le le vom coace pe dosul tavii pentru 5-6 minute pe fiecare, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ( sau in functie de cuptorul fiecaruia, pana se rumenesc frumos deasupra).
Eu am folosit o tava de 25/36 cm.
Lasam foile coapte sa se raceasca.
Pentru crema, sfaramam una din foile racite, pe cea mai urata de regula, dar mai lasam si bucati mai mari sa iasa crema mai aspectuoasa si sa arate bine cand portionam prajitura.
Punem bucatile de foaie intr-un bol.
Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu untul, zaharul, laptele si putina sare.
Mestecam continuu pana cand se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele, apoi ridicam vasul de pe foc si il dam putin la rece, dar nu lasam sa se raceasca de tot, ci atat cat sa suporte degetul la incercat.
Rasturnam ciocolata peste foaia sfaramata, amestecam bine, apoi adaugam gemul de caise, omogenizam si ungem cu aceasta crema una din foi, iar pe cealalta o asezam deasupra.
Acoperim ultima foaie cu folie, asezam o greutate deasupra(eu am pus DEX-ul) si dam prajitura la rece pentru cateva ore, pana cand se vor inmuia foile si se va putea portiona. Eu am facut-o seara si am tinut-o pana dimineata.
Cand foile se pot portiona, preparam bezeaua mixand albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si picuram din cand in cand zeama de lamaie.
Intindem bezeaua peste prajitura si ornam cu ciocolata rasa si nuca macinata.
Dam din nou prajitura la rece 30-40 de minute, apoi o putem portiona.
Se poate portiona si imediat, dar este mai buna cu bezeaua rece.

TIPSURI:
· Cantitatea de zahar folosita la crema variaza in functie de gustul fiecaruia si de cat de dulce este gemul de caise.
· Smantana din aluatul pentru foi este optionala, eu am pus stiind ca foile devin sfaramicioase daca au in compozitie iaurt sau smantana.

Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu