Keshkul - budinca orientala

 Reteta de la Liliana Bolbol

O budinca orientala, pe care o fac arabii si turcii, au imprumutat-o grecii si italienii si chiar o gasim si in nordul Africii: Keshkul este numele ei si este o budinca de lapte cu arome de apa de flori, contine banane si biscuiti pisati. Mult iubita de copii, dar si de cei mai mari fara dinti( glumesc desigur) este cremoasa si la micul dejun e o masa apreciata. Se poate improviza desigur pe baza retetei, se poate adauga in loc de fistic alte tipuri de alune si nuci, se poate adauga deasupra un sirop de zahar sau cipsuri de ciocolata sau se pot adauga in interior niste fructe confiate sau chiar un blat de tort mai subtirel, se poate inlocui laptele cu lapte condensat sau chiar frisca originala. De aceea o vom gasi in diferite forme aceasta budinca, sub diferite nume, raspandita in multe tari si regiuni, fiecare spunand ca este detinatoarea patentului de inventie. Pana la urma este o budinca si, asa cum este rostul ei, se inghite si atat, deci nu este motiv de discordie....inca :)

Ingrediente: 10 piscoturi sau 10 biscuiti simpli, 500 gr de lapte, 150 gr de zahar, o jumatate de cana de faina sau de amidon, 3-4 linguri de apa de flori, 3-4 banane mai coapte, 50-100 gr de fistic tocat,
Mod de preparare:
1. Se face budinca de lapte: se pune la fiert laptele cu amidonul sau faina si zaharul si se amesteca bine de tot ca sa se dizolve, apoi se lasa la foc mic pina se ingroasa bine, amestecand mereu. Se adauga apa de flori la final, apoi se lasa la racit, se da deoparte si intre timp zdrobim fisticul si piscoturile sau biscuitii si pregatim vasul de budinca
2. Se imparte budinca in doua: se ia prima jumatate rece si se pune in vasul ales. Se niveleaza si se presara peste jumatate din biscuitii sfaramati , apoi se pune un strat de felii de banane aranjat frumos.
3. Se adauga restul de budinca racita peste banane, se niveleaza frumos si se adauga din nou un strat de biscuiti si unul de felii de banane. Se niveleaza usor ca sa nu ramana spatii goale si se presara fistic deasupra.
4. Se da la rece si se lasa 3-4 ore acolo ca sa se intareasca totul si sa poata fi taiat.
5. Se taie si se serveste rece.

Mai multe retete delicioase de la liliana gasiti pe blogul ei What's for lunch, Lily?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu