Reteta de la Didi- Food design
Cu puiul Tandoori am procedat altfel. M-am lamurit de la puiul Vindaloo ca ar fi fost suficient doar sa simt aroma Indiei punand mai putin condiment decat prevedea reteta. Insa, daca vrei sa iti curga prin vene India, atunci pune 5-6 linguri de Tandoori Masala (va dau compozitia mai jos) asa cum prevede aceasta reteta, nu 1,5 asa cum am pus eu. Ca de obicei, inregistrez si reteta originala iar in paranteza scriu cat am pus eu condiment ca sa ne placa.
Puiul Tandoori este rosu aprins nu numai de la condimente, ci se pune colorant rosu in marinada. Asta este specificul lui. Am colorant rosu dar nu am pus, am preferat sa adaug boia dulce, ma interesa doar gustul, nu neaparat sa fie foarte rosu neavand musafiri la masa pe care sa vreau sa-i impresionez. Edith spune ca "Tandoor" este un cuptor autohton indian in care se coace dar, nu este gresit nici daca folosim cuptorul modern.
Acest pui merita gatit in doua ocazii: atunci cand vrei sa mai rupi monotonia, sa mai ai si "un altceva" la masa sau daca organizezi o petrecere cool impreuna cu prietenii cu tema India, sa te costumezi, sa asculti muzica indiana, sa dansezi in stilul Bollywood sau traditional prin vaporii de la betisoarele parfumate indiene si, desigur, sa mananci mancare indiana. Chiar merita!
L-am mancat in lipii indiene cu un sos din iaurt, sare, usturoi pisat, patrunjel si alaturi am avut si o salata asortata din legume taiate cubulete. In farfurii se pun si felii de lime cu zeama carora se stropeste carnea.
Ne-a placut!
INGREDIENTE
cca 600g pulpe de pui (am pus 3 pulpe si un piept mediu-900g)
300 g iaurt (mi-a ajuns, altfel suplimentam)
sare
felii de lime care se servesc alaturi de pui in farfurie
5-6 linguri condiment tandoori masala (am pus cam 1.5 linguri) preparat dupa reteta de sub fotografie.
Daca nu aveti, puteti prepara dupa reteta
(m=masura pe care ne-o stabilim: lingurita sau varf de cutit, etc.)
in mojar sau rasnesti pulbere:
1 m ghimbir (adrak)
1 m cuisoare (Lavang)
1+1/2 m nucsoara rasa (Jaiphal/Javitri)
1 m schinduf (Methi) - am inlocuit cu seminte Ajowan
1 m scortisoara macinata (Tuj sau dalchini)
1 m de piper negru proaspat macinat (Kalimirchi) -am pus Garlic
1 m cardamom maro (Elaichi) -am avut verde
1 m ardei iute (am facut pulbere unul mic Chilli Birdseye)
nerajnite:
1 + 1/2 m Chimen seminte (Jeera)
2 m Coriandru (Dhania)
1 m ceapa - am tocat 1/2ceapa medie
1 m praf de usturoi (Lasun) -aveam granulat dar am preferat sa zdrobesc 5 catei de usturoi
colorant alimentar sau aliment colorant rosu (am pus 1 lingura boia dulce)
PREPARARE
1.Speli cu nadejde pulpele de pui cu apa rece. Le scurgi si le pui intr-un vas cu capac unde va sta la marinat. Se pot pune in pungi cu zip.
2.Eu indepartez pielea, voi procedati asa cum doriti. Crestezi pulpele adanc la incheietura ca sa nu ramana in sange sau poti cumpara doar ciocanele. Crestezi partile carnoase in diagonale. Pieptul il dai in doua pe lung si il crestezi in romburi adanci cam de 1cm.
3.Faci o marinada din iaurt si condimente (am pus cam 1.5 linguri condiment).
4.O torni peste carne, omogenizezi, inchizi etans si lasi la marinat in frigider pentru minim 2-3 ore.
5.Pregatesti o tava de cuptor pe care o protejezi cu hartie de copt si peste hartie pui folie din aluminiu, astfel salvezi timp si scapi de efortul de a mai curata arsurile din tava. Edith foloseste tavi din aluminiu de unica folosinta.
6.Incingi bine cuptorul si dupa ce s-au marinat, pui pulpele de pui la cuptor pt cca 50 minute – o ora, pana se rumenesc frumos.
Daca vrei, poti stropi si cu putin ulei. Eu nu le-am mai stropit. Este dietetic si se prepara rapid.
Sa va fie de folos!
Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu