Prajitura chinezoaica


Reteta de la Didi- Food design
Ne placea grozav cand ne-o prepara mama, am gatit-o si eu de cateva ori. In toate amintirile mele insa, dupa taiere, glazura se spargea. Acum, am reusit pentru prima oara, cu un cutter de bucatarie sa o sectionez fara probleme. In alte ocazii am incercat diverse variante: fie cat era calda, fie rece, inmuiam in apa cutitul, n-am izbutit. Perfect se taie rece cu cutterul sau cu un cutit care sa aiba lama foarte fina si ascutita. N-am incercat cu un cutit incalzit, ca la bezea, dar n-are rost sa va complicati daca functioneaza aceasta solutie. Este o prajitura buna, moderat de dulce.
O puteti decora cu ciocolata asa cum explic la final. Eu o prefer asa simpla.


Tava mea: 25x32cm

INGREDIENTE
BLAT:
250 g unt moale, la temperatura camerei
6 albusuri
1 "ciupitura" de sare
200 g faina
200 g zahar tos
200 g nuca macinata (optional o puteti praji foarte putin)
2 linguri cacao
2 plicuri zahar vanilat
1 praf de copt
GLAZURA:
6 galbenusuri
200 g zahar pudra
OPTIONAL DECOR:
ciocolata neagra


PREPARARE
1.Untul il scoti din timp de la frigider ca sa se inmoaie.
2.Pui hartie de copt in tava in care vei coace blatul.
3.Miezurile de nuca le cureti cu grija de cojile care obligatoriu scapa, chiar si la pachetele cu miezuri vidate. Eu sparg nucile cu o zi inainte pentru ca este un proces cam migalos.
daca doresti le poti praji un pic fara ca sa le arzi si reci le macini marunt.
4.Intr-un bol formezi un amestec uscat din: nuca+cacao+faina+vanilia+praful de copt.
5.Incingi acum cuptorul la maxim 180grd (foc potrivit).
6.Bati cu mixerul albusurile impreuna cu o ciupitura de sare pana se intaresc foarte bine.
7.Intr-un vas foarte incapator,cu mixerul, freci untul cu zaharul tos pana cand zaharul se topeste. Daca vreti sa mearga foarte repede, puneti zahar pudra in loc de tos.
8.Peste unt incepi sa pui din amestecul uscat, la inceput reducand viteza ca sa nu "zboare" pana incorporezi tot. Daca devine prea uscat, ai voie sa adaugi 2-3 linguri din albusul batut ca sa poti sa incorporezi mai usor.
9.Opresti mixerul, rastorni toate albusurile peste acest amestec si omogenizezi cu o spatula cu miscari de jos in sus. Ca sa omogenizati mai bine, la final mai dati numai cateva impulsuri cu mixerul, in cateva secunde dispar orice fragmente de albus, e gata!
10.Rastorni in tava protejata de hartia de copt si nivelezi cu o spatula.
11.Coci blatul la 180 grade (foc potrivit) timp de 20-30 minute, nu trebuie sa fie copt final. La mine a durat 20 minute.
12.Cat timp se coace la cuptor blatul, prepari glazura: freci cu mixerul foarte bine galbenusurile cu zaharul pudra pana se albesc si isi dubleaza volumul.
13.Cand blatul este aproape gata, scoati tava si imediat torni amestecul cu galbenusuri in panglici de la un capat in altul, apoi o intinzi in locurile unde nu acopera blatul.
14.Introduci tava la cuptor si mai coci pana se intareste glazura, cam 10 minute, dar o urmaresti, daca incepe sa se rumeneasca foarte subtil pe margini, opresti focul si o mai tii 10 minute in cuptor.
16.Lasi prajitura sa se raceasca.
17.O tai cu un cutter de bucatarie sau cu un cutit cu lama extrem de fina, altfel, glazura crapa foarte tare si se sparge in cioburi.
DECOR:
Eu o prefer fara ciocolata pe deasura, asa simpla, galbena si frumoasa.
Daca doresti, poti rade ciocolata pe deasupra sau sa o topesti si amesteci cu o lingura ulei de palmier sau 2-3 linguri de lapte si desenezi in fir subtire dupa inspiratie, cei dibaci isi imagineaza idiograme chinezesti.

Sa iti fie de folos!
Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu