Savarine (3)


Reteta de la Gabriela Gitoi

Cele mai bune savarine pe care le-am manacat eu vreodata au fost aceste savarine facute in casa. Nu ma asteptam sa iasa atat de bune! Eu niciodata nu imi comandam savarina la cofetarie pentru ca mi se parea ca mananc frisca pe paine. Serios! Cele facute in casa sunt exceptionale. Le recomand cu mana pe inima.

Ingrediente 24 mini savarine (in forme de briose):
8 oua
8 linguri pesmet
2 linguri faina
8 linguri zahar
1 lingurita esenta de vanile
Ornat:
600 ml frisca
2 linguri zahar pudra
1 lingurita gelatina/ 1 lingura lapte praf (vezi Nota)
Sirop:
800 ml apa
400 gr zahar
esenta de rom
1 lingurita esenta vanilie
Decor:

gem de capsuni /jeleu de zmeura /topping de capsuni

Mod de preparare:
Separam albusurile de galbenusuri si batem albusurile pana se intaresc apoi adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana cand acesta se topeste (ca la bezele).
Se adauga apoi galbenusurile si mixam pana la incorporare dupa fiecare in parte. Adaugam pesmetul si il incorporam in aluat cu o paleta iar la final, adaugam faina.
Preincalzim cuptorul la 180ºC, pregatim o tava de briose cu hartii speciale , turnam in fiecare forma aluat cat sa se umple 3 sferturi apoi le coacem pana cand trec testul scobitorii.

Intre timp pregatim siropul:
Punem apa si zaharul intr-o craticioara si fierbem pana cand zaharul este dizolvat (eu il fierb un pic mai mult ca sa mai scada putin si sa capete consistenta).
Tragem siropul de pe foc si il lasam sa se raceasca apoi adaugam romul si vanilia.
Frisca o mixam 1 minut la viteza medie apoi adaugam zaharul pudra si mixam pana cand se intareste.

Nota: daca ati patit sa vi se lase frisca, puteti sa o intariti adaugand o linugra de lapte praf sau 1 lingurita gelatina. La 600 ml frisca eu am pus 1 lingurita de gelatina, inmuiata in apa calduta apoi dizolvata pe baie de abur sau la microunde 30 sec. Se adauga in frisca aproape de final, cand frisca se intareste.
Scoatem savarinele din cuptor, le desprindem de hartiute si le lasam sa se raceasca. Cand s-au racit, le taiem un capacel la baza mica (cea de jos) si le asezam intr-o tava ca sa le insiropam.
Eu am folosit tot siropul, am insiropat atat baza mare cat si capacelul fiecarei savarine.
Punem frisca intr-un sac a poche (sprit) si spritam pe fiecare savarina frisca din belsug.
Deasupra, punem capacelul si glazuram cu gem de capsuni sau topping de inghetata de capsuni sau jeleu de zmeura. Eu am facut de data aceasta cu topping de capsuni, dar am glazurat doar in momentul servirii deoarece se va scurge pe margini.

Eu am fost foarte incantata de reteta, am facut-o de doua ori si cred ca o sa mai fac ca sunt nemaipomenite!

Va urez succes si pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine


Un comentariu: