Salata de icre


Reteta de la Gabriela Gitoi

Salata de icre se face foarte usor cu o conditie: icrele sa fie proaspete, sarate (dar nu foarte tare) iar uleiul cu care faceti salata sa fie un ulei de foarte buna calitate, foarte rafinat! Si secretul ca icrele sa nu iasa gretoase, este, sa folositi gris fiert in compozitie, in felul acesta icrele se vor freca foarte usor si vor fi si foarte gustoase.

Ingrediente:

100 gr icre de crap sarate (2 linguri pline)
500 ml ulei rafinat de floarea soarelui sau de porumb
sucul de la o lamaie
apa minerala (100-150 ml)
o ceapa mica
Pentru gris: o masura de gris si 3 masuri de apa (daca folosim o ceasca de cafea, gramajul de mai jos)
100 gr gris
450 ml apa

Mod de preparare:
Daca icrele sunt foarte sarate, le putem pune la desarat intr-un tifon strans bine la gura pe care il punem intr-o cana cu lapte pentru o ora. Dupa o ora, stoarcem foarte bine icrele in tifon apoi le punem in bolul in care le vom prepara.

Grisul:

Punem apa la fiert, cand a dat in clocot, punem grisul in ploaie si amestecam bine cu o furculita ca sa nu faca cocoloase. Il lasam sa fiarba bine pana cand se face ca o mamaliga, apoi il punem la racit. Grisul trebuie sa fie rece in momentul cand il amestecam cu icrele!
Ne pregatim uleiul si sucul de lamaie pe masa si ne punem la dispozitie un mixer, pentru ca se fac foarte repede (aprox. 10 minute).
In bolul cu icre punem o lingura plina de gris fiert si mixam bine pana se omogenizeaza.
Adaugam cate putin ulei treptat si mixam dupa fiecare aditie pana la incorporarea completa a uleiului. Eu pun ulei cam de 5-6 ori apoi incep sa adaug alternativ si suc de lamaie (o lingurita de fiecare data).
Cand icrele au mai crescut, se mai poate adauga gris, si apa minerala, ca sa fie pufoase. Apa minerala se adauga cu lingura, nu toata o data, ca sa nu se inmoaie prea tare! Garantez ca daca grisul este suficient de tare, iar apa minerala este rece, nu se vor taia icrele, va iesi o salata perfecta! Apa minerala se adauga in functie de cat de tari sau moi le vreti, iar sucul de lamaie se adauga dupa gust. Eu folosesc la aceste cantitati sucul de la o lamaie.
Cand ati terminat de pus tot grisul si ati terminat si uleiul, tocati o ceapa marunt si amestecati-o in salata!

Punem salata intr-un bol de sticla (nu de metal) si o ornam cu masline. Se fac tartine si se serveste ca aperitiv.

Pofta buna! Sunt delicioase si foarte sanatoase!

Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu