Reteta de la Gabriela Gitoi
In primul rand vreau sa-i multumesc Paulei Gafitescu pentru aceasta minunata reteta, pe care, imediat ce am vazut-o, mi-am dorit-o in farfurie! Eu am umblat foarte putin la ingrediente dar ideea este aceeasi.
Reteta este cat se poate de simpla. Cu aluatul se lucreaza deosebit de usor, iar umplutura…divina! Bineinteles cui ii place spanacul in combinatie cu branza. Eu va spun ca trebuie incercata neaparat!
Asadar aveti nevoie de: (pentru o tava de aprox. 20/30 cm sau 2 tavi rotunde de tarta cu diametrul 20cm)
Pentru aluat:
1 ou
500 gr faina
220 ml apa
100 gr unt la temperatura camerei
o lingurita de sare
Umplutura:
400 gr spanac (oparit si scurs sau congelat si dezgetat)
1 morcov
1 ceapa
250 gr branza telemea de vaca sau oaie (sau 150 de branza si 100 cascaval)
o legatura de marar
100 ml smantana
piper si sare dupa gust
4 oua (dintre care un galbenus pentru uns)
3 linguri lapte (tot pentru uns)
Preparare:
Aluat
Scoatem untul din frigider cu cel putin o ora inainte, ca sa se inmoaie (sau il punem 10-15 secunde in microunde…cum fac eu:-)), il punem intr-un castron si framantam putin cu faina pana aluatul devine sfaramicios.
Adaugam praful de sare, oul batut putin apoi apa (treptat). Framantam aluatul pana nu mai este lipicios si s-au incorporat bine toate elementele lichide.
Il bagam la frigider acoperit cu o folie de plastic pana cand pregatim umplutura.
Umplutura:
Spanacul bine scurs (eu l-am avut congelat si l-am dezghetat apoi l-am scurs bine de apa) , se amesteca intr-un castron cu ceapa tocata marunt, morcovul ras pe razatoarea mica, branza rasa, smantana si se gusta de sare si piper. Tocam mararul si il adaugam si pe el in compozitie.
Eu am folosit 3 oua pe care le-am batut putin inainte ca pe omleta.
In spanac se poate pune si cascaval, care leaga foarte bine compozitia, eu nu am avut, asa ca am crescut cantitatea de branza de la 150 de gr., cat era in reteta initialala, la 250 de grame.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. O parte o vom pune ca baza si trebuie sa fie mai mare, cealalta parte o folosim pentru grilajul de deasupra.
Am intins foaia de la baza mai grosuta, apoi am asezat-o in tava de yenna (pe care o ungem cu ulei) cat sa acopere si peretii acesteia.
Am pus umplutura, apoi am facut o foaie din aluatul ramas si am taiat fasii pe care le-am intercalat peste compozitie sub forma de grilaj.
Se unge deasupra cu galbenus amestecat cu 3 linguri de lapte si se coace in cuptorul preincalzit la 180ºC pana se rumeneste.
Pofta buna!
Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu