Turta dulce ursuleti


Reteta de la Magda Adina   

Ingrediente pentru aluat :
500 g faina
1 lingurita scortisoara macinata
1 vf lingurita cuisoare macinate
1 vf lingurita ghimbir macinat
1 lingura esenta de portocale
1/2 plic praf de copt
150 g zahar pudra
2 oua intregi
125 g miere
150 g unt

Ingrediente pentru glazura de zahar :
1 albus de ou
250 g zahar pudra
1 lingurita zeama de lamaie
1 vf cutit colorant verde ( pasta )
fulgi si bilute pentru ornat

Aluatul trebuie pregatit cu o seara inainte de a coace turta dulce.

Taiati untul cubulete , apoi il puneti intr-un bol impreuna cu mierea . Topiti untul cu mierea la microunde circa 1 minutel. Scoateti bolul afara , il lasati circa un minut sa se raceasca , apoi amestecati bine compozitia.

Amestecati faina cu condimentele si praful de copt (le amestecati intr-un vas incapator pentru a putea apoi framanta aluatul) .

Mixati ouale impreuna cu zaharul circa 3 minute.

Faceti o adancitura in mijlocul fainii , adaugati compozitia de oua cu zahar, apoi cea de unt cu miere .Amestecati totul cu ajutorul unei linguri de lemn , apoi framantati alatul cu mana . Impartiti aluatul in jumatate , iar fiecare jumatate de aluat o impachetati in folie si o puneti in frigider .Lasati aluatul in frigider pana maine zi .

A doua zi , scoateti aluatul din frigider cu jumatate de ora inainte de a-l intinde.

Presarati putina faina pe masa de lucru , apoi luati prima jumatate de aluat si framantati-o putin.Daca aluatul este prea lipicios , presarati inca putina faina , apoi mai framantati putin. Aluatul nu trebuie framantat mai mult de doua minute !!!

Intindeti aluatul pe masa presarata cu putina faina. Foaia de aluat trebuie sa aiba circa 3 mm grosime . Decupati ursuleti sau orice alte forme doriti , apoi puneti formele de turta dulce , intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Bagati tava in cuptorul preincalzit ( 180 gr.C) si coaceti turtele nu mai mult de 10 minute . Aveti grija ca acestea sa nu se rumeneasca pe margine deoarece vor iesi uratele . Cand marginile devin usor aurii , turta este suficient de coapta. Eu , cei 7 braduti mai marisori ( adica ultima tava de turta dulce ) , i-am rumenit putintel mai tare , dar sper sa ma iertati pentru asta !! : )

Cat timp aveti prima tava in cuptor , o pregatiti pe cea de-a doua .Lucrand cu doua tavi totul devine mai usor si se termina mai repede .

Scoateti prima tava din cuptor , apoi o bagati pe cea de-a doua .

Lasati primele turte sa se raceasca putin in tava , apoi le scoateti pe un grilaj pana acestea se racesc complet.Tot acum , pe cele pe care vreti sa le agatati in brad , le puteti face cate o gaurica : ) cu ajutorul unei scobitori .

Continuati la fel si cu cealalta bucata de aluat , pana nu mai aveti ce coace !!! : )

Daca inca mai aveti putere de munca , continuati cu glazurarea , daca nu , pe aceasta o puteti face a doua zi .Eu turta am copt-o seara si nu am mai avut timp pentru a si glazura turta dulce , fapt pentru care , am lasat aceasta sarcina pe urmatoarea zi . Alegerea e a voastra !!

In momentul in care faceti glazura de zahar , trebuie sa si ornati turta dulce .Nu puteti lasa glazura pentru a doua zi !!

Macinati de doua ori zaharul pudra in rasnita de cafea , apoi il cerneti printr-o sita deasa .

Mixati 2 minute albusul intr-un vas de sticla , la viteza mica. Adaugati apoi 2 linguri din zaharul cernut , mixati iarasi 2-3 minute , adaugati si zeama de lamaie , apoi inca 2 linguri de zahar si mixati din nou. Continuati pana terminati cantitatea de zahar , iar atunci cand compozitia devine densa , glazura este gata . Ca sa fiti siguri ca totul a iesit perfect , puteti verifica daca varfurile formate la mixare isi pastreaza forma 15 secunde.

Vasul se acopera cu folie alimentara pentru a putea impiedica uscarea acesteia .

Pregatiti un cornet confectionat din hartie de copt , apoi puneti 2 -3 linguri din glazura in acesta . Partea de sus a cornetului o legati cu un elastic , iar varful il taiati cu o foarfeca .Din varf trebuie sa aveti grija sa nu taiati foarte mult , firicelul cu care veti desena urusletii nu trebuie sa fie foarte gros.

Luati pe rand fiecare bucatica de turta dulce , iar cu ajutorul cornetului incercati sa dati viata acestor ursuleti , facandu-le : ochisori, gurita, nasuc , urechiuse , ghierute , etc.

La fel de simplu puteti orna si braduti .Puneti 2-3 linguri de glazura alba intr-un bol , apoi o amestecati cu colorantul verde .Faceti un alt cornet de hartie , puneti glazura verde in cornet , legati partea de sus a cornetului cu un elastic si taiati putin din varful cornetului.

Faceti diverse crengute pe braduti , apoi lipiti pe acestea , din loc in loc , bombonele colorate sau fulgi de nea . Sunt usor de facut si de foarte mare efect !!

Lasati glazura sa se intareasca pe ursuleti si braduti , apoi ii aranjati frumos intr-o cutie de carton si-i pastrati pana cand doriti sa-i serviti .Se pot pastra extrem de bine si 2-3 saptamani !!

Astea fiind spuse , neaparat trebuie sa gasiti si voi un ajutor de nadejde ; ) si sa va apucati de turta dulce !!!! : )
Si niciodata sa nu uitati sa va bucurati de lucrurile simple din viata voastra !! Sunt la tot pasul , trebuie doar sa le observati !!
Mai multe retete delicioase de la Adina, gasiti pe blogul Cat`s Kitchen 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu