Sachertorte


Reteta de la Andreea Pintea

Ingrediente
225 grame ciocolată neagră
150 grame unt nesărat
115 grame zahăr
8 ouă
115 grame făină
Pentru umplutură
225 grame dulceaţă de smochine
15 ml zeamă de lămâie
Pentru glazură
225 grame ciocolată neagră
200 grame zahăr
15 ml energizant/glucoză lichidă
250 ml frişcă lichidă
5 ml extract de vanilie

Preparare
Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade şi se unge o formă de tort – în cazul meu una de 26 de cm, întrucât nu aveam una de 23 de cm cum se specifica în varianta originală.
Ciocolata se rupe în bucăţele cât mai mici şi se topeşte pe aburi. Untul şi zahărul se mixează foarte bine pentru a obţine o cremă pufoasă şi aerată. Apoi se adaugă gâlbenuşurile, unul câte unul, mixând energic după fiecare. Când am încorporat toate cele 8 gălbenuşuri adăugăm şi ciocolata topită şi mixăm pentru a fi totul omogenizat. Adăugăm făina şi amestecăm uşor, cu o paletă. Albuşurile le batem spumă. Adăugăm compoziţiei de ciocolată doar o treime din albuşuri şi le încorporăm uşor, apoi putem încorpora şi celelalte albuşuri. Turnăm compoziţia în tavă şi coacem pentru 45-50 de minute sau până la proba scobitorii. Lăsăm blatul să se răcească în formă şi când e complet rece cu un cuţit cu zimţi tăiem blatul în două.
Pentru a prepara umplutura tortului punem într-o crăticioară pe foc dulceaţa şi zeama de lămâie. Le lăsăm pe foc până când ajung la o consistenţă lichidă şi fină. Acum, avem două variante: fie strecurăm dulceaţa pentru a obţine o cremă fină, fie o lăsăm cu tot cu eventualele bucăţele de fructe. Eu am optat pentru cea de a doua variantă.
Cele două blaturi le ungem foarte bine cu dulceaţă şi apoi le aşezăm unul peste celălalt. Lăsăm tortul deoparte şi ne ocupăm de glazură.
Glazura se prepară foarte simplu. Toate ingredientele le punem într-o cratiţă cu fundul mai gros şi le lăsăm pe foc, amestecând în continu. Când ajung la punctul de fierbere, atenţie trebuie tot timpul ca focul să fie foarte mic, lăsăm glazura să fiarbă încet pentru 2-3 minute fără să mai amestecăm. Dacă aveţi un termometru pentru zahăr veţi lăsa glazura pe foc până când ajuge la 90 de grade.
Turnăm glazura peste tort, încet, în mai multe rânduri, până când tortul este acoperit în întregime cu glazură într-un strat consistent. Decorăm după preferinţe – eu am răzuit câţiva fulgi de ciocolată albă. Dăm tortul la frigider pentru câteva ore, chiar peste noapte, iar apoi ne înfruptăm cu plăcere.
Gustul intens, uşor umed al blatului, combinat cu dulceaţa cu o tentă acrişoară şi complementat de glazura intensă de ciocolată neagră, este ceva ce trebuie încercat!

Mai multe retete delicioase de la Andreea gasiti pe blogul ei andreeapintea.wordpress.com

Un comentariu:

  1. Arata asa de bine incat pot spune ca sunt mai mult decat indragostit, cu toate astea nu pot sa nu ma intreb, ce origine are reteta, din ce tara provire?
    Dupa nume banuiesc ca nu este tocmai romaneasca sau ma insel oare?

    RăspundețiȘtergere