Homemade Mozzarella


Reteta de la Alina Vicu

7 l lapte integral
- 100 pana la 300 ml zer (sau iaurt)
- cheag (daca folositi pastile -> 1/2 tableta dizolvata in 4 linguri de apa, daca folositi lichid -> 14-18 picaturi)
- sare

Cum procedam:
1. Punem laptele + zerul intr-un vas de inox pe foc si incalzim pana la 30 °C.
2. Oprim focul, adaugam cheagul si invartim.
3. Punem deasupra vasului un capac si il invelim cu un prosop.
4. Dupa 1 h scoatem capacul si taiem coagulul in patrate. Acoperim din nou cu capacul si prosopul si mai lasam 1 h.
5. Scoatem coagulul intr-o sita si il lasam la scurs cam 2 h, timp in care il intoarceti (cam la 40 min)
6. Taiem coagulul in felii mici pe care le punem in sita cam 30 min.
7. Infierbantati 2 l apa.
8. Puneti feliutele de branza intr-un vas si turnati apa fierbinte peste ele.
9. Invartiti branza cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza si devine elastica.
10. Intr-un alt vas puneti apa rece si sare.
11. Formati bilute din branzica si punetile in bolul cu apa rece. Le lasati in apa 5-10 min.
12. Scoateti bilutele de branza din apa si lasati-le la scurs 5 min.
13. Impachetati si dati la frigider, lasati la maturat min 7 zile.
14. Rezista in frigider pana la 1 - 1 1/2 luna!

Pofta buna!

Nota!
1. Eu folosesc lapte de la tara, nu stiu daca iese cu lapte pasteurizat pt ca nu am incercat... Asa ca cine nu are parinti/bunici la tara sa si-i cumpere :P
2. Din 7 l de lapte ies ~ 800 g mozzarella.

P.S. N-am facut poze de la inceput ... abia dupa aceea mi-a cazut fisa :P

Update
Am incercat si cu iaurt in loc de zer si iese mult mai buna.

Mai multe retete de la Alina gasiti peblogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu