Tort cu mousse de iaurt si struguri


Reteta de la Paula Gafitescu
Blat
8 oua
8 linguri zahar
5 linguri nuca
4 linguri cacao
2 linguri amidon
3 linguri ulei
1 +1/2 plicuri praf de copt

Mousse de iaurt cu crema de whisky si struguri
300 gr branza de vaci + 100 ml smantana
1 lingurita esenta de vanilie
2 linguri crema de whisky
300 ml iaurt
200 ml smantana pt frisca + 1 lingurita zahar vanilat
15 gr gelatina
150 gr zahar pudra
200 gr boabe de struguri
200gr dulceata de struguri

Decor
200 grame ciocolata alba + 200 ml smantana pt frisca
200 ml smantana pt frisca + 1 lingurita zahar vanilat
struguri
colorant alimentar galben si verde

Tortul acesta l-am facut pe parcursul a doua zile, nu pentru ca am avut chiar atat de mult de lucru la el, ci pentru ca era necesar sa astept ca unele 'componente' ale lui sa ajunga la o temperatura optima pentru utilizare.

Prima data am facut blatul:
- ouale (la temperatura camerei) se separa;
- albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana cand obtinerm o bezea de toata frumusetea;
- galbenusurile le frecam cu uleiul si le incorporam usor in albusuri;
- nuca o amestecam cu amidonul si cacaoa, apoi le incorporam pe toate usor in compozitia cu oua, amestecam inceeet cu o spatula pana la omogenizarea completa;
- punem 2/3 din compozitie intr-o tava unsa si tapetata cu diametrul de 28 cm, si dam la cuptor pentru 25 de minute;
- restul de 1/3 din compozitie eu l-am copt separat pentru inca un nivel de tort timp de 20 de minute, asta ca sa-mi fac viata mai usoara la partea de taiat a blatului.

Puteti sa coaceti toata compozitia odata, si apoi sa o taiati in 3 parti (dar eu m-am speriat de treaba asta), sau puteti sa coaceti fiecare strat pe rand (dar mie mi s-a parut ca ia cam mult timp)...sau alegeti calea de mijloc ca si mine :))

Urmatorul pas este crema pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca punem pe foc mic;
- cand frisca este incalzita suficient de bine adaugam ciocolata alba si amestecam pana cand ciocolata este topita complet;
- dam la rece pana a doua zi;
- a dous zi batem bat cei 200 ml de frisca ramasi cu o lingurita de zahar vanilat;
- crema din ziua precedenta o mixam bine pana se intareste si se deschide la culoare, adaugam si un intaritor de frisca daca e cazul, apoi adaugam frisca batuta separat amestecand usor cu miscari de sus in jos;
- in 2 linguri de crema punem putin colorant verde, la fel procedam si cu colorantul galben;

A doua zi am trecut la umplutura, asamblare si ornare, si pentru asta trebuie sa procedam in felul urmator:
- punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece, eu am folosit foi de gelatina;
- iaurtul il incalzim bine la foc mic, avand grija sa nu fiarba;
- dupa 10 minute de hidratat scoatem gelatina din apa si o adaugam in iaurtul fierbinte apoi amestecam bine de tot, lasam la racit;
- mixam branza de vaci cu smantana pana devine o crema, pentru asta am folosit blenderul;
- adaugam zaharul pudra - nu faceti ca mine si puneti zahar normal ca o sa va ia ceva timp pana se topeste complet :P - si mixam 2-3 minute;
- adaugam esenta de vanilie si crema de whisky apoi omogenizam;
- punem iartul peste crema de branza si mixam bine, dam la rece;
- frisca o batem bat cu o lingurita de zahar vanilat apoi o incorporam usor in crema de branza si iaurt;

Pentru asamblare taiem blatul cel mare in doua parti egale. In tava in care am copt tortul punem o foaie de blat, intindem dulceata de struguri si jumatate din mousse-ul de iaurt, punem o alta foaie de blat peste care adaugam mousse-ul ramas amestecat usor cu boabele de struguri. Acoperim cu blatul copt separat si dam la rece pentru cel putin o ora pentru a se intari mousse-ul.

Scoatem tortul din frigider si-l ornam cu crema de frisca si ciocolata, dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut prea multa :)) si nici timp la dispozitie, dar macar a fost apreciata incercarea mea de a face un fluturas.
Nici pozele in care am surpins tortul in totalitate nu sunt grozave, motivul este acelasi...musafirii bateau la usa, iar eu nici nu apucasem sa aranjez masa pentru ei...bad, bad :D. Deci daca vreti sa veniti in vizita la mine, va trebui sa stiti din start ca o sa va pun la treaba :))

Tortul?? Delicios, am ales o combinatie noua pentru mine, dar rezultatul nu m-a dezamagit, si nici pe musafiri, si cu asta cred ca mi-am mai spalat din pacate...

Mai multe retete delicioase de la Paula gasiti pe blogul ei Enjoy dessert!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu