Pagini

Cozonac cu stafide si merisoare



Reteta de la Magda Adina 
Ingrediente :
  • 450 g faina
  • 130 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 45 g drojdie proaspata
  • 150 g stafide
  • 120 g merisoare confiate
  • 140 g unt
  • 50 g zahar tos
  • 5 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 fiola esenta rom
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • zeama unei lamai
  • 1/2 lingurita sare fina
  • 5 linguri sirop din muguri de brad
  •  zahar pudra ptr decor
Puneti faina cernuta intr-un castron mai maricel . Intr-un bol mai micut puneti laptele caldut  si-l amestecati cu zaharul ( cele 3 linguri) , drojdia zdrobita si 5 linguri de faina ( cele 5 linguri de faina le luati din cantitatea de 450  ;) ).Amestecati bine ingredientele , acoperiti bolul si lasati maiaua 20 de minute la caldurica.
Curatati stafidele de codite daca este cazul , apoi le stropiti cu esenta de rom.
Amestecati faina ramasa cu untul topit , dar caldut , galbenusurile si maiaua.
Amestecati bine ingredientele pana acestea incep sa prinda consistenta.
Adaugati apoi stafidele si merisoarele , zaharul tos ,coaja de lamaie si portocala , zaharul vanilat , zeama de lamaie si sarea .Framantati pana obtineti un aluat omogen.Acoperiti aluatul cu un prosop de bucatarie si-l lasati sa creasca , la caldurica , pana cand acesta isi dubleaza volumul.
Intre timp umeziti o tava de chec cu putina apa , apoi puneti hartia de copt.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul , il puneti pe o suprafata presarata cu faina , il framantati , apoi il impartiti in jumatate.Fiecare portie de aluat o framantati , apoi o modelati in forma unui sul de lungimea tavii de chec .La fel procedati si cu cealalta portie de aluat.Rasuciti cele doua bucati de aluat , apoi le uniti la capete si le puneti in tava in care ati pus hartie de copt.
Lasati aluatul sa creasca in tava , inca 30 de minute.Acesta trebuie sa ajunga la 3/4 din inaltimea tavii.Dupa ce a crescut , il bagati in cuptorul incalzit in prealabil si-l lasati la copt circa 40-45 de minute.
Dupa ce acesta s-a copt ,il scoateti din cuptor si -l ungeti cu ajutorul unei pensule cu siropul din muguri de brad .
Il pudrati putin cu zahar, il taiati felii si-l serviti .
POFTA BUNA !!
Mai multe retete delicioase de la Adina, gasiti pe blogul Cat`s Kitchen

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu