Paine cu maia


Reteta de la Enyedi Sandor
Daca tot or aparut niste vesti ca s'or produce paini dupa retetele de pe vremea lu' Ceasca.....
Iata o reteta de-a bunica-mii din anii '60-'70 de paine cu maia (fara drojdie suplimentara!)

Sambata trecuta s-o fost anuntata un meci de fotbal cu ai mei din Cluj, asa ca am facut maiaua de vineri de dimineata
(o jumatate de cana de faina, niste apa calduta, drojdie cam de un "deget"....cca 10 gr, o lingurita de zahar) amestecati in mixer (daca trebuie se mai pune apa sau faina pana devine cremos)....se lasa macar 24 de ore (lumea spune ca trebuie la loc caldut...eu l-am lasat in cuva mixerului in bucatarie..)

Meciul incepea la 15,30...asa ca eu am inceput sa fac painea in asa fel incat sa vad si meciul...

O cana de lapte caldut (se poate si apa calduta!), o lingurita de sare, 50 gr. unt (sau ulei de masline), un ou....bagat in mixer sa se dizolve maiaua care s-a facut in 24-30 de ore
Am adaugat faina treptat pana s-a facut un aluat destul de elastic...daca mixerul nu este performant se prelucreaza manual....
Se lasa cca 2-3 ore sa creasca, daca creste mai repede de 2-3-4 ori volumul se scurteaza reteta...
Inainte de meci am framantat manual aluatul (nu foarte mult) si l-am lasat la hodina...
La pauza (dupa cca 45-50 min), am mai framantat odata vreo 10 minute si l-am lasat, din nou la hodinit
S-o gatat meciul, am mai framantat aluatul inca odata si l-am pus in forma....l-am lasat la dospit pana a crescut din nou la cca 2-3 ori volumul si l-am bagat la cuptorul preincalzit anterior la 240 gr.C, stropindu-l cu un pulverizator de apa
Dupa cca 20 min. l-am mai stropit odata "zdravan" cu apa si am redus temperatura la 210 gr.C pentru inca 30-35 minute.
Inainte de a-l scoate din cuptor am mai stropit scurt painea in 2-3 randuri, dar nu-i musai...

Pare o reteta grea, dar nu este...timpii utilizati de mine erau dupa meci, in reteta bunicii erau 2-3 ore intre framantari, dar cine are timp sa faca o paine in 16 ore???

Succes garantat, paine cum ati mancat numai in copilarie!!!

Un comentariu:

  1. Buna ! Daca foloseai de exemplu o maia salbatica (doar apa+faina lasate la fermentat) siguuur aveai o paine si mai gustoasă. ..atat ca in felul in care zic eu chiar dureaza mai mult, dar gustul...clar incomparabil cu ce e la raft in comert !
    Felicitari pentru blog/retete, te urmaresc cu interes!

    RăspundețiȘtergere