Cotlet de manzat cu sos de ceapa, legume si cartofi


 Reteta de la Didi- Food design

Din cand in cand imi place sa aduc restaurantul la mine in casa. O "rezept" - chef Andreas Rainer de la Restaurantul "Viena" din Cluj. Nu stiu daca inca mai lucreaza acolo dar reteta a ramas mediul virtual. Exceptia pe care am facut-o, a fost sa inlocuiesc cele 2-3 linguri din minunatul demi-glace, cu 1/2l supa concentrata din carne (preparata in casa). Sosul demi-glace este un sos brun (baza pentru mancaruri), care are la baza o supa concentrata de oase de vita si vitel (uneori + aripi de pui), ceapa, morcovi, telina, sos de rosii si vin rosu. Indispensabil bucatariilor de restaurant, demi-glace este mai rar intalnit intr-o bucatarie de familie. Dureaza cam 24 de ore prepararea.

Astazi nu mai am o prezentare artistica, este doar una tehnica, trimiterea fiind catre savoarea acestui preparat serios pe care il recomand.

INGREDIENTE

2 felii grosute de cotlet de vita, fara os, curatate de grasime si pielite
cartofi
2 morcovi
o jumatate de telina (radacina) mica
3-4 cepe verzi
1 fir de praz
2 castraveti murati mici
100 ml vin rosu sec (am inlocuit cu 4 linguri otet balsamic)
2-3 linguri sos demi-glace (am inlocuit cu 1/2 l supa concentrata de carne)
maghiran
chimen
piper
sare
30 grame de unt
patrunjel verde

PREPARARE
Cartofii se fierb (nu foarte tare, cam 15 minute) apoi se taie cuburi si se pun într-o tigaie cu 15g unt. Când sunt rumeniti, se presara cu un amestec de chimen, maghiran, sare si piper, se amesteca bine si se mai lasa câteva minute în tigaie. Când sunt aproape gata, se presara cu ceapa verde taiata marunt. Dupa ce oprim focul se pun restul de 15 g de unt.
Morcovii, telina, prazul si castravetii murati ii taiati julienne.
Carnea se spala si se scurge bine de apa. Într-o alta tigaie se încinge putin ulei, apoi se pune felia (sau feliile, dupa caz) de carne. Dupa câteva secunde, când doar s-a rumenit un pic, se întoarce pe cealalta parte si se presara cu putina sare si putin piper, apoi se scoate deoparte.
In tigaie locul carnii este luat de legumele taiate. Se calesc un pic, apoi se toarna vinul rosu si sosul demi-glace. Când sunt aproape gata, se pune din nou carnea, peste legume, si se mai lasa câteva minute (pe ambele parti) pâna este asa cum o dorim (mai în sânge sau mai patrunsa).

La final, se monteaza în farfurie dupa cum urmeaza: se pun cartofii, presarati cu ceapa verde tocata (sau patrunjel), iar carnea se acopera cu legumele si cu sosul din tigaie.

Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design



Un comentariu: