Blat din albusuri, ciocolata si fructe


 Reteta de la Didi- Food design

Inca o idee de gatit o prajitura buna si racoritoare, din albusuri ramase de la alte preparate. La vremea cand am gatit-o, urmaream sa elimin din congelator fructele ramase. Cu fructe proaspete, va fi mai colorata.

INGREDIENTE
1 cana albus
1 cana zahar
1+1/2 cana faina
50 ml ulei
2 linguri praf de ciocolata (gen chocolatte)
optional: 1 ciocolata 90g
optional: 1 praf de copt daca alegeti ca mine sa amestecati cu mixerul totul-varianta rapida
700g cirese sau visine-am amestecat pt ca nu mai aveam multe cirese (iese mai bogata si mai umeda, daca sunt proaspete, ajung cam 500g)

PREPARARE
- In cazul fructelor congelate (fara samburi), le pui in sita la decongelat si scurs peste noapte. Altfel dureaza minim 6 ore, vara cand e cald merge mai repede.
- Pregatesti o tava mica (18x26 cm este a mea) si o acoperi cu hartie de copt, inclisiv marginile. Poti sa o cocolosesti ca sa stea in forma si pe pereti.
1. Cantaresti zaharul.
2. Bati albusul pana se intareste, la viteza maxima. La mine a durat maxim 2 minute.
3. Adaugi tot zaharul si bati pana face mot, la viteza maxima.Inca vreo 2-3 minute dureaza. Daca bati manual, trebuie adaugat in vreo 4 etape.

5. Acum schimbi paleta de batut albusuri, cu cea pentru creme si aluaturi (nu carligul de coca). Prin "palnie" torni uleiul suvoi. Daca bati cu mixerul de mana, reduci viteza si torni in fir subtire, apoi dai la maxim.

6. Pentru mine timpul salvat este pretios, asa ca am ales sa lucrez la robot toata prajitura. Prin urmare trebuie adaugat un praf de copt in faina cantarita. Daca nu te grabesti, lasi deoparte mixerul si incorporezi faina lingura cu lingura cu miscari obligatoriu de jos in sus, ca sa nu piarda aer. Cu metoda aceasta, nu garantez ca dupa racirea blatului nu se lasa. s-ar putea sa fie bine, nu stiu. Cum am procedat eu a rezultat o prajitura coapta, crescuta si care nu s-a lasat absolut deloc.

7. La robot, prin palnie, torni suvoi faina cantarita, la viteza medie, apoi mai lasi pana la omogenizare la viteza mare cateva zeci de secunde si obtii un aluat care are consistenta celui de chec.

8. Torni 2/3 din compozitie in tava si nivelezi.

9. Acum, preincalzesti cuptorul la 180 grade.

10. Optional, poti sa adaugi si pregatesti o ciocolata: o razi fugi sau o toci. In restul de 1/3 compozitie, pui praful de ciocolata. Lasi bratul mixerului si ii pui capacul. Omogenizezi cam 10-20 secunde. Adaugi fulgii de ciocolata si procedezi la fel.
10. Torni aceasta compozitie colorata peste cea din tava, in panglici rare. Apoi, cu o furculita, misti la suprafata (nu o scufunzi pana jos) si formezi niste ape frumoase.

11. a)-In cazul fructelor congelate, nu le mai dai prin faina (eu am dat o mica parte si au ramas albe, nu recomand), si presari 500 g pe toata suprafata. Opresti 200g.
b)-In cazul fructelor proaspete care sunt mai grele, le pui curatate de samburi intr-o punga cu zip in 2 linguri de faina si agiti punga ca sa se imbrace in faina. surplusul de faina se arunca.
Le presari pe toate 500g pe suprafata blatului.
12. Introduci tava in cuptor si coci intre 35-50 de minute. Vreo 35 ar trebui sa fie suficiente daca tava e mai larga si blatul subtire si vreo 50 minute a durat la mine, eu am dorit blatul mai ridicat.
In cazul fructelor proaspete, cu atat mai mult e bine sa fie mai degraba ridicat pentru ca vor umezi blatul, nefiind scurse de zeama ca cele congelate.

Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu