Tort cu zmeura si mascarpone


Reteta de la Alina Vicu

Blat
9 oua medii (de tara am folosit eu)
180 g zahar
150 g faina
40 g cacao (22% grasime)
50 ml ulei
Crema de zmeura
300 g zmeura (congelata am folosit eu)
130g zahar
20 g gelatina granule
600 g smantana lichida (30% grasime -Pilos) Crema de mascarpone
200 g smantana lichida
250 g mascarpone
1 si 1/2 lg zahar Sirop:
50 ml sirop concentrat de zmeura amestecat cu 100 ml apa plata
Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 80 g zahar tos pana cand isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza 1 minut.
4. Mixeaza albusurile spuma cu praful de sare, adauga restul de zahar si mixeaza pana cand acesta se dizolva complet, iar spuma formata este tare.
5. Amesteca albusurile spuma cu galbenusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Cerne in compozitie faina amestecata cu cacaoa in 3 transe, amestecand circular, de jos in sus dupa fiecare transa adaugata.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 35-45 min. Fa testul scobitorii sa verifici daca s-a copt, daca scobitoarea iese curata, atunci blatul este copt.
8. Scoate-l si lasa-l sa se raceasca complet (de preferat pana a doua zi) si apoi taie-l in 3 felii (eu l-am taiat in 4 insa una din felii a disparut, mi-a furat-o cosmonautul:)).
Crema de zmeura:
ATENTIE!!! Prepara aceasta crema in momentul in care asamblezi tortul .
1. Pune zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu la foc mic. Amesteca ocazional si lasa pe foc pana cand siropul format se ingroasa. Opreste focul si lasa sa se raceasca complet (grabeste procesul punand vasul intr-un alt vas cu apa rece).
2. Hidrateaza gelatina in 100 g smantana lichida timp de 10 minute. Dizolv-o pe baie de aburi si las-o sa se racoreasca.
3. Mixeaza restul de smantana lichida pana cand capata volum si consistenta, pune zmeura si gelatina dizolvata si mixeaza bine.
Crema de mascarpone:
1. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si consistenta.
2. Separat pune 100 g de frisca si mixeaza bine cu mascarponele.
3. Inglobeaza toata frisca in mascarpone cu ajutorul unei spatule.
Asamblare:
1. Tapeteaza o tava cu fund detasabil cu folie alimentara.
2. Pune o felie de blat, insiropeaz-o, pune jumatate din crema de zmeura, a doua felie, insiropeaz-o si pune cealalta jumatate de crema de zmeura si umtima felie pe care o vei insiropa. Pune tortul in frigider pentru minim 4 ore.
3.Scoate tortul din frigider, pune un platou deasupra tavii si rastoarna-l cu tot cu tava pe un platou, desfa tava si da deoparte folia alimentara.
4. Imbraca-l intr-un strat fin de crema de mascarpone.
5. Pune restul de mascarpone intr-un pos cu varf stea si formeaza trandafirasi (AICI gasesti un videoclip care te invata cum sa-i faci). Introdu tortul in frigider pentru minim 2 ore.
S-aveti pofta!

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu