Pateu cu ficat de pui


 Reteta de la Didi- Food designCand vad ca un pateu cumparat are cativa ani garantie, dintr-odata nu-mi mai vine sa-l mananc. Am pornit de la vreo 3 retete pe care la final le-am combinat dupa gustul propriu. Pateul se poate pastra la frigider 3-4 zile in caserole sau borcanase cu capac. Aspectul (culoarea) nu este ca al celui din comert, si recunosc ca nici la gust nu prea seamana, dar nu este necesar. Este o pasta ferma, dar onctuoasa. Un avantaj in plus ar fi ca se prepara destul de repede. Din aceste cantitati am obtinut cam 630g.
Sarea se va adauga la sfarsit ca sa nu intareasca ficateii


INGREDIENTE
500 gr. -ficatei de pui/curcan
1 cana -lapte pentru marinat
1 lingura - ulei pentru prajit (poate fi de masline)
100 gr. -ceapa (o ceapa mare)
15 gr. usturoi (3 catei)+2 pentru marinat
2-3 linguri vin rosu (am inlocuit cu 1 lingura otet balsamic)
1-2 linguri coniac (optional, eu nu am pus)
70 gr. unt de casa
1 lingurita mustar dulce
3-4 linguri cu varf smantana consistenta (daca e lichida cum am avut eu vreo 7-8)
1-2 fire cimbru (echivalent cu 1 lingurita din cel de la plic)
sare (dupa gust)
piper (dupa gust)


PREPARARE
1.Ficateii se spala si se curate de pielite. Se scurg bine si, ca sa se duca din gustul usor amarui se pun la marinat pentru minim 1 ora (la frigider) in lapte cat sa-i cuprinda + 2 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului si eventual tocati un pic. Nu se pune acum sare. Cand sunt gata, se scot intr-o strecuratoare, se spala (nu stiu daca trebuia dar nu-mi placeau asa cu laptele acela pe ei) si se lasa la scurs.
2.Se toaca 1 ceapa mare + 2 catei de usturoi.

3.Intr-o tigaie antiaderenta, unsa in prealabil cu 1 lingura de ulei, se pune ceapa la calit la foc mic pt. 1-2 minute si apoi, la foc mediu, ficateii si usturoiul pe care le-am tocat si se lasa la foc potrivit pana cand scade zeama pe care o lasa. Supravegeati ca sa nu se arda amestecand cu grija.
4.Se adauga vinul si eventual putina apa ca sa permita sa mai fiarba cateva minute fara sa se arda. Imediat dupa vin se adauga usturoiul ramas (1 catel) si 1 lingurita de cimbru. Se lasa la foc sa mai dea un clocot.
5.Cand lichidul a scazut bine, se ia preparatul de pe foc, se muta intr-un bol (daca se mixeaza cu blenderul de mana) sau in recipientul robotului, se adauga 70 g unt bucati si se paseaza toate ingredientele pana devin o pasta omogena.
6.La final adaugati 3-4 linguri de smantana consistenta, 1 lingurita de mustar, sarea si piperul dupa gust si mai mixati cateva impulsuri.

Se pune in borcanele si se da la rece pentru a capata consistenta prin intarirea untului. Nu este nevoie de amidon.

Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu