Prajitura cu blat de albusuri, biscuiti si crema de galbenusuri



 Reteta de la Maria Udrea

Ingrediente:

Blat nr. 1:
5 albusuri
6 linguri de zahar
2 linguri de faina
75 gr nuca de cocos
1/2 plic praf de copt
1 lingurita esenta de lamaie
1/2 lingurita coaja rasa de lamaie
1 varf lingurita sare
Blat nr. 2:
5 albusuri
6 linguri de zahar
2 linguri faina
75 gr nuca macinata(nu prea fin)
1 lingurita esenta de portocala
1/2 lingurita coaja rasa de portocala
1/2 plic praf de copt
1 varf lingurita de sare
Sirop nr 1:
250 ml apa
1 lingura zahar
1 lingurita esenta de lamaie
putina coaja rasa de lamaie
Sirop nr. 2:
250 ml apa
1 lingura zahar
1 lingurita esenta de portocala
putina coaja rasa de portocala
Blat nr 3:
21 biscuiti simpli
300 gr ciocolata amaruie
2 linguri lapte
2 linguri ulei
Crema:
10 galbenusuri
10 linguri zahar
5 linguri lapte
200 gr unt
250 gr mascarpone
2 lingurite esenta de lamaie
Decor:
ciocolata rasa
Mod de preparare:

Nu stiu cum sa o denumesc, am pornit cu gand sa fac o prajitura cu crema de galbenusuri si cafea, dar pe parcurs am ajuns la altceva. Dupa ce am copt doua blaturi, am constatat ca nu va iesi o prajitura prea inalta si cum aveam niste biscuiti pe care voiam sa-i folosesc la o tarta, i-am insiropat si i-am adaugat la aceasta prajitura. A iesit foarte buna, dar putina!

Pentru blaturi, batem albusurile spuma cu un varf de sare, apoi adaugam treptat zaharul, esenta si coaja rasa, faina amestecata cu praful de copt si la final nuca, respectiv nuca de cocos.
Tapetam tava cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 22/36 cm), intindem compozitia de blat in ea, o nivelam frumos cu dosul unei linguri si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 25-30 de minute la 180 de grade.
Nu vom uita nici de testul cu scobitoarea pentru siguranta.
La mine blatul cu nuca de cocos s-a copt dupa 25 de minute, iar cel cu nuca dupa 30 de minute.
Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare pana devin spumoase, apoi le diluam cu lapte fierbinte si punem vasul la foc pe baie de aburi.
Fierbem astfel crema, mestecand continuu pana cand se va ingrosa ca o smantana.
Lasam crema astfel formata sa se raceasca.
Separat, in alt vas, mixam untul tinut la temperatura camerei, pana devine spumos, apoi incepem sa incorporam treptat crema racita, punand cate putina crema in unt si picurand esenta in acelasi timp. La final adaugam si mascarponele si omogenizam.
Dam crema la rece pentru 15-20 de minute.
Pentru sirop, fierbem toate ingredientele(separat pentru fiecare tip de sirop) si vom insiropa blaturile, mai ales pe margini.
Nu trebuie sa fie decat usor insiropate pentru a se putea portiona mai bine.
Nu vom folosi toata cantitatea de sirop la blaturi ci vom insiropa si biscuitii cu aceste siropuri.
Ciocolata o vom marunti si o vom pune intr-un vas impreuna cu laptele si uleiul si o vom topi pe baie de aburi, mestecand continuu.
Cum asamblam: asezam in tava blatul cu nuca de cocos, intindem peste el 1/2 din crema, asezam biscuitii insiropati, alternand unul cu sirop de lamaie, unul cu sirop de portocale, turnam peste ei ciocolata topita, calda, apoi asezam celalalt blat, intindem restul de crema si radem ciocolata deasupra.
Dam prajitura astfel asamblata la rece cateva ore, apoi o vom portiona.
Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu